10+1 dolog, amit utálunk a Facebookon

1. Csinos lány szexi képet rak ki, nagy dekoltázzsal, stb.

Komment (férfi): "Gyönyörű vagy", "Nagyon szép vagy", "Szép napot neked", "Szép a szemed", és a többi nyalizás.
 
OFF: Nem, nem a lány gyönyörű vagy szép. A szeme sem az. Vagy talán igen, de nem ez a lényeg. Ezek nem az arcáról beszélnek, és nem a személyiségéről, hanem a melleiről, amiből semmit nem takart el. Pedig attól még nem fog felfigyelni rájuk a könnyűvérű leányzó, hogy úriemberként írogatnak neki a Facebookon, miközben pont most állt ki a digitális utcasarokra.

2. Szomorú hír megosztása, többen lájkolják

Komment: "Most ezen mi a lájkolni való?", "Hogy lehet örülni egy ilyen hírnek?"
 
OFF: Nem, bakker, a lájkolás nem csak arra való, hogy szó szerinti "kedvelésünket" jelezzük, hanem arra is, hogy a tartalom megosztását, mint értékalkotást ismerjük el.

3. Megosztott cikk alatti negatív kommentelés, olvasás nélkül.

Komment: "Mert már megint ezek a komcsik/nácik", "te most melyik oldalon állsz", mindez teljes félreértésre alapozva.
 
OFF: Ezek az emberek azzal, hogy olvasás nélkül alkotnak ítéletet egy írott tartalomról, megcsúfolják a XXI. századi demokráciát minden egyes alkalommal, amikor szavazójogot kapnak.

4. Meghívók nyereményjátékra

A legnagyobb üzlet 1000 forintos vacakokkal rávenni több ezer embert, hogy maguktól reklámozzák a céget.
 
OFF: Csak az a baj, hogy erre rohadtul senki nem kíváncsi, az önjelölt hirdetőtáblákat pedig előbb-utóbb letiltják az ismerősei, jogosan.

5. Horoszkópom, kihez hasonlítok, hogy fogok kinézni, stb. appok

OFF: Ezek az alkalmazások gagyik, a valóságtartalmuk nulla, értéket nem képviselnek, és még csak nem is szórakoztatóak. De ha valaki mégis ennyire unatkozik, legalább mások falát ne szennyezze össze szellemi mocsarával.

6. Mély idézetek a fotókra írva

Ez a klasszikus, ezerszer kiröhögött netproletárság csúcsa.
 
OFF: Ha valaki le akarja magát fotózni, tegyen úgy. De ha úgy érzi, hogy személyisége üres egy lopott idézet odaírása nélkül, akkor valószínűleg tényleg úgy van. Senkit nem érdekel a demagógia egy profilkép mellett, mert semmi köze nincs hozzá.

7. Saját poszt lájkolása

Az ilyenek gyakorlatilag maguknak adnak egy pacsit, és mindezt a nagy nyilvánosság előtt teszik. Kínos.
 
OFF: Meg sem várják amíg bárki észreveszi őket, azonnal lecsapnak a lehetőségre, hogy megdicsérjék magukat. Az ilyeneknek van egy tippem: legyen saját vállalkozásuk, és ha ők lesznek a hónap dolgozói, adjanak maguknak fizetésemelést, majd ragasszák ki fotójukat a falra. De legyen ám rajta idézet is!

8. Gagyi fotók túltolása

Az illető rengeteg képet rak ki, minőségük rossz, és még az is látszik, hogy egymás utáni másodpercekben készítette őket, de lusta volt kitörölni az egyformákat, hibásakat.
 
OFF: Elhisszük, hogy van gyereke. Azt is, hogy bulizni volt, és azt is, hogy vannak haverjai, barátai. De senki nem akarja naponta 10 fotón követni más életét, mert unalmas, sőt: szánalmas. 
 
Ráadásul így már értéktelenné teszi azokat a képeket is, amik talán tényleg jók lennének. Jelige: a kevesebb néha több, a kulát pedig nem megosztani kell másokkal, hanem lehúzni a vécén.

9. Önsajnáltatás

Kirakott szomorú fej, dühöngő poszt, majd az aggódó kérdésekre a válasz: nincs semmi baj.
 
OFF: Elmegy az ilyen a...! A fenének mutatja meg több száz embernek, hogy rossz kedve van, ha utána nem mondja meg, hogy miért. Igen, most már figyelnek rá, gratulálunk. Nagyot alkotott.

10. A barátgyűjtögetők

Több ezer ismerős, felének a nevét sem tudja.
 
OFF: Sokan sokféle közegben mozgunk, és persze vannak, akik több embert ismernek meg az átlagnál. Meg vannak, akik nem, viszont mindenkit azonnal bejelölnek a Facebookon, amint két szót beszéltek egymással. A sikert fokozza, ha az illető lány, és még szép is, mert akkor a fiúk észnélkül jeleznek neki vissza, hátha "tényleg akar valamit" a leányzó. Pedig nem akar. A legőrültebb gyűjtögetők még úgy is bejelölnek mindenkit, hogy tényleg soha nem találkoztak.

10+1: Segíts ennek, segíts annak

Beteg gyermekekről, árva állatokról szóló képes hirdetések, a lényeg persze az adományozás.
 
OFF: A jószándék vitathatatlan. De a mentőket sem szeretnénk annyira, ha olyan hülyék lennének, hogy rögtön a temetőbe visznek minket a kórház helyett. Az ilyen képek sokszor már több hónaposak, akár több évesek, és mégis: terjednek, megosztják őket, holott már aktualitásukat vesztették. Meg kell nézni a feltöltési időt, mert valótlan segélykérésekkel traktálni ismerőseinket egyenlő a farkaskiáltással.
 
Ha van még olyan jellegzetes dolog, amit kihagytunk, írja meg kommentben!