137 milliárd euró támogatást kap Lengyelország az EU-tól, hazánk továbbra is büntiben van Orbánék miatt

137 milliárd euró támogatást kap Lengyelország az EU-tól, hazánk továbbra is büntiben van Orbánék miatt

A döntést jövő héten hozza meg az Európai Bizottság. A lengyelek demokratikus kormányt választottak, amely helyreállítja a jogállamot, ezen kívül csatlakozni fognak az Európai Ügyészséghez is.

Az Európai Bizottság (EB) a jövő hét folyamán fog dönteni a Lengyelország számára eddig visszatartott összesen 137 milliárd eurónyi EU-s támogatások felszabadításáról – jelentette be Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke pénteken Varsóban, miután Alexander de Croo belga miniszterelnökkel együtt megbeszélést folytatottak Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel.

A lengyelek elzavarták a demokrációt leépítő, teljhatalomra törekvő kormányt.

Az unió 2022 végén függesztette fel a Lengyelországnak megítélt pénzek folyósítását, mivel sérültek a jogállamiság kritériumai, leginkább a bírói függetlenség korlátozása miatt.

Sorsdöntő időszak ez Lengyelország számára a demokratikus értékek előmozdítása szempontjából

– jelentette ki von der Leyen a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón.

Az Európai Bizottság jónak tartja a nemrégen megválasztott, lengyel kormány terveit, melyek szerinte világos utat mutatnak a demokrácia és a jogállamiság visszaállításához. Az EB elnöke hozzátette, hogy az EU-s támogatások felhasználását az Európai Ügyészségnek is lehetősége lesz majd vizsgálni, mivel a Donald Tusk vezette kormány kifejezte szándékát, hogy Lengyelország is csatlakozzon az intézményhez.

A lengyelek kötelezettségvállalásai elegendőek az eddig zárolt teljes összeg felszabadításához: „Lengyelországnak nem csak terve van, születtek már fontos jogszabályok és parlamenti állásfoglalások is. Ismerjük az itteni politikai helyzetet, jelzést akartunk adni, hogy ha folytatják ezt az irányvonalat, felszabadulhatnak a támogatások” – nyilatkozta egy EU-s tisztviselő.

Donald Tusk elégedett volt a tárgyalások eredményével:

Megkaptuk, amit szerettünk volna. Mindez a lengyel polgároknak köszönhető, akik tavaly októberben a demokráciára és a jogállamra szavaztak.

A most felszabadított 137 milliárd eurót nem azonnal, hanem előre meghatározott ütemterv szerint fogják folyósítani Lengyelországnak. Az EU-s költségvetésből származó felzárkóztatási pénzeket (77 milliárdot) 6 éven keresztül lehet lehívni, a Covid-járvány utáni helyreállítási alapb forrásait (mintegy 60 milliárd eurót) pedig 2026-ig. Ez utóbbit még jóvá kell hagynia tagállamok pénzügyminiszteri tanácsának is.

A tárgyalások, valamint a sajtótájékoztató közben a korábbi kormány hívei Legyelország EU-ból való kiléptetéséért tüntettek a miniszterelnöki hivatal előtt.

(Címlapkép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. MTI/EPA/Olivier Hoslet)