2015: amikor a keresztényeket hitük miatt irtják

"Tisztelettel adózom ezeknek a mártíroknak, és csodálatomat fejezem ki Etiópia ezen fiainak, akik Krisztushoz tartozásukról úgy tettek tanúbizonyságot, hogy vérüket adták érte" - mondta hétfőn Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának elnöke a vatikáni rádiónak. A bíboros a hit "mártírjainak" nevezte a kivégzett etióp keresztényeket.
 
Etiópia kormánya hétfőn megerősítette, hogy az Iszlám Állam harminc etióp állampolgárt végzett ki a közelmúltban Líbiában. A dzsihadista csoport vasárnap tett közzé videofelvételt az etiópok kivégzéséről. De ezt nem mutatjuk meg.
 
Az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam februárban olyan felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen huszonegy férfit, javarészt egyiptomi kopt keresztényt fejeztek le. Ezt a videót sem mutatjuk meg. Akkor Ferenc pápa méltatta a 21 kopt keresztény tanúságtételét.
 
Don Mussie Zerai eritreai pap, aki Olaszországban egy afrikaiakat támogató segélyszervezetet vezet, az AFP francia hírügynökségnek hétfőn azt mondta: "nagyon valószínű", hogy az etióp állampolgárokat emberkereskedők adták el az IÁ dzsihadistáinak. Mint rámutatott, a bevándorlók "adásvétele" elterjedt gyakorlat a fegyveres csoportok között, különösen az északnyugat-líbiai Miszráta térségében.