Melyik párt áll hozzád a legközelebb? - most megtudhatod

Elindult a Vokskabin.

Az interneten böngészve több választást segítő alkalmazásba is sikerült belefutnom. Azt hiszem nem mondok újdonságot azzal, hogy egyes közvéleménykutatók által készített voksolást segítő kérdőívek kissé részrehajlóak. Mondjuk 80 százalékban csak a Soros-tervvel kapcsolatos kérdéseket tesznek fel, majd ezután kihoznak egy random eredményt. Azért mondom, hogy random, mert az első párt, ami kijött nem volt összeegyeztethető a világnézetemmel, így újra nekifutottam a kitöltésnek, természetesen ugyanazokkal a válaszokkal és valami csoda folytán teljesen mást dobott a gép.

Ilyen tapasztalatokkal kezdtem bele a tegnap bemutatott programnak, a Vokskabinnak a felfedezésébe. Lélekben felkészültem a kormánypropaganda kérdéseire és hogy a kérdőív végére biztos leszek benne, hogy vagy a korrupciót, arroganciát és a magyar társadalom elbutítása általi züllést választom vagy elözönlenek bennünket Soros György migránsai, akik elveszik a munkánkat, lakásainkat és mecsetté alakítják az üresen kongó templomokat. A legfájóbb, hogy mindkét opció rémesen hangzik, de a jelenleg hatalmon lévő Fidesz-KDNP csupán ilyen negatív dimenziókat képes közvetíteni a szocializmusban, majd a sikertelen rendszerváltásban megtört és saját életébe gyakran belefásult választópolgároknak.

Mikor sorra jöttek az értelmes kérdések, amelyek valóban minden országos párt fontosabb programpontjait felvonultatták és még a végeredménnyel is egyet tudtam érteni, kicsit jobban utánanéztem a készítőknek.

Vokskabin

A Vokskabin egy olyan tudományos, pártsemleges és objektív online választói orientációs program, melynek legfőbb célja, hogy tájékoztatást nyújtson a legfontosabb közéleti kérdésekben, és segítsen eligazodni a pártok pozíciói és a saját véleményünk mentén. Ezáltal minden felhasználó megtudhatja, hogy melyik párt/pártok pozíciói állnak a legközelebb (ill. legtávolabb) a saját álláspontjához.

A Vokskabin a budapesti Andrássy Egyetem és a netPOL (Politikai Kommunikációs Hálózat) közös kezdeményezése. Egy politológusokból, történészekből és az egyetem diákjaiból álló szerkesztői csapat dolgozta ki a pártok programjaira támaszkodva. A 35 kérdés kitöltése után például végigböngészhetjük, hogy a kérdésekre a pártok milyen választ adnak, van ahol még bővebb kifejtést is találunk.

A Vokskabinnak nem ez az első projektje, már 2014-ben is készítettek választást segítő programot, mind az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon mankót nyújtottak a bizonytalanoknak. De oldalukon korábban lezárult teszteket is találhatunk a nők és férfiak magyarországi helyzetéről, a romaügyről és a migrációról.

A választói orientációs applikációk egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Európában a választók 50 százaléka használja őket mielőtt szavazni menne. Az arány nyugaton magasabb, Németországban például a választásra jogosultak 30 százaléka, míg Litvániában csak 8 százalék tájékozódik ilyen módon politikai döntései előtt.

A hazai program célja, hogy a közel nyolcmillió magyar választópolgár minél nagyobb részét ösztönözze arra, hogy részt vegyen a demokráciában és éljen szavazati jogával. Közülük is a leginkább inaktív csoportot, a 18 és 29 év közötti korosztályt szeretnék elérni.

Nemzetközi kutatások bizonyítják ugyanis, hogy az online választási orientációs programok pozitívan hatnak a választói részvételre, különösen a fiatalokra, az első választókra és a bizonytalan szavazókra.

Azt pedig Hódmezővásárhely példája megmutatta, hogy az április 8-i választást pont ennek a rétegnek az aktivitása fogja eldönteni.

Vokskabin

Válaszoljon az ország jövőjét érintő kérdésekre és tudja meg, hogy az Ön nézőpontja melyik párthoz áll a legközelebb.