Elemzők: az ellenzék kapott egy váratlan lehetőséget, a kérdés csak az, hogy él-e vele

Elemzők: az ellenzék kapott egy váratlan lehetőséget, a kérdés csak az, hogy él-e vele

Ahogy arról mi is beszámoltunk az Idea Intézet kiadta a március elején készített felmérésének eredményeit, amelyet elsősorban a kirobbant orosz-ukrán háború tükrében érdemes áttanulmányozni.

Erősödött az ellenzék a háború hatására, a Fidesz viszont elérte az 50 százalékot

Az elmúlt időszakban sok szó esett arról, hogy a szomszédban kirobbant háború milyen hatással lehet a magyar választásokra, melyik politikai tábor erősödhet meg a kialakult helyzet miatt. Ennek kapcsán az IDEA intézet készített reprezentatív felmérést március 2. és március 11.

A közvélemény-kutatás szerint a Fidesz a teljes népesség körében 2 százalékkal, míg a biztos pártválasztók körében 1 százalékkal erősödött, így utóbbi mutatóban elérte az 50 százalékot. Az ellenzék a teljes népesség körében 3 százalékot javult, de a biztos pártválasztók körében 1 százalékot rontott.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a felmérésben elsősorban a háború kommunikációs következményei figyelhetőek meg, mert az üzemanyagár körüli problémák és az élelmiszerek árainak újabb emelkedésének hatásai még kevésbé tükröződnek vissza.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánypártiak jobban hisznek a Fidesz győzelmében, ezért motiváltabbak a választásokkal kapcsolatban, míg a bizonytalan szavazók ellenzékhez közelebb álló oldaláról esetleg többen nem akarnak elmenni szavazni, ezért alakult ki az a helyzet, hogy az ellenzék erősödött a teljes népesség körében, amíg a biztos pártválasztók tekintetében gyengült.

Az elemző kiemelte, hogy az IDEA felmérése közösségi média alapú, azaz nem személyes megkeresésre épít, ami befolyásolhatja a mintavételt.

„Április harmadika után derül majd ki, hogy a közösségi média alapú kérdőíves módszer alkalmas-e egy jó minta megalkotására”

– jegyezte meg Nagy és hozzátette, hogy addig ő fenntartásokkal kezeli az ilyen típusú felméréseket, de kiemelte, hogy ez nem azt jelenti, hogy ezek a kutatások hazudnának.

A politikai elemző szerint az Idea felmérése megmutatja, hogy kommunikációs szempontból a Fidesz jobban reagált a háborúra.

„Az a jó az orbáni kommunikációban, hogy a béke fontosságát hangsúlyozza, közben pedig magát a béke garantálójának igyekszik lefesteni”

– elemezte Nagy, aki egy korábbi kutatásra hivatkozva elmondta, hogy a magyarokban erős a békevágy és általánosságban is a legtöbben a béke pártján állnak.

Az ellenzék ezzel szemben arra építi fel a kommunikációját, hogy megpróbálja kihangsúlyozni Orbán és Putyin korábbi jó kapcsolatát az elemző szerint azonban ez keveseket érdekel.

„Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon a politikai iránti aktív érdeklődés mérsékelt, a külpolitikai iránti érdeklődés – a háború előtt – pedig különösen mérsékelt”

– emlékeztetett az Nagy Attila Tibor, aki felhívta a figyelmet a Mérték Médiaelemző Műhely 2018-as kutatására, ami megállapította, hogy a politika iránt aktívan érdeklődők aránya 20 százalék.

Nagy szerint ezt 20 százalékot érdekli az, hogy Orbán 2010 előtt Putyin ellenes volt, majd Putyinnal együttműködő lett.

Nagy Attila Tibor úgy gondolja, hogy valóban egyértelművé kell tenni, hogy az ellenzék is képes megvédeni Magyarországot, ők sem akarnak háborút és képesek biztos kézzel irányítani az országot. Ezt azonban nem lesz könnyű megtenni, mert több párt koalíciójáról van szó és az ellenzéki pártok egymással is sokat veszekedtek, különösen novemberben és decemberben, Márki-Zay Péter pedig többször kritizálta szövetségeseit.

„Ez káros volt, mert nem sugározta a biztos vezető képét”

– tette hozzá Nagy, aki szerint ennek ellenére a Fidesz zavarba jött a benzinár és a benzinkutak okozta problémákat követően és csak mostanra sikerült konszolidálniuk a helyzetet.

„Viszont nyílt az ellenzék számára egy esély, mert a megélhetési kérdések – mint a növekvő infláció és üzemanyagár – érdeklik az embereket. Nem értem, hogy az ellenzék kommunikációjának középpontjában miért nem ezek a kérdések állnak”

– fogalmazott a politikai elemző, aki úgy látja, hogy mivel nincs minden termék hatósági árhoz kötve, így sokaknak feltűnhetnek az emelkedő árak.

Azonban sem az ünnepi beszédekben, sem a korábbi más interjúkban nem a megélhetési kérdéseket helyezték a középpontba, hanem a korrupciós ügyeket vagy Orbán és Putyin kapcsolatát.

„Ebből a szempontból nem jó a kampány iránya, pedig az ellenzék most kapott egy váratlan lehetőséget”

– értékelte a helyzetet.

Az Iránytű Intézet elemzője, Pék Szabolcs is úgy látja, hogy a szomszédunkban kialakult háborús helyzet érhető okokból meghatározza a magyar pártok kampányát, amelynek hatására többek között a kormány „gyermekvédelminek” nevezett homofób kampánya sem tud érvényesülni.

„A Fidesz kezdeti kommunikáció zavara után azt láthattuk, hogy megtalálták az irányt és felépítették azt a szokásos 2-3 paneljüket, amit a választásokig fognak ismételgetni a politikusaik papagájkommandószerűen”

– fogalmazott Pék, aki kiemelte, hogy az ellenzék próbálkozásainak ellenére sem égett rá Orbánra a korábbi évek Puytin- és oroszbarátsága.

„Ha a pártpreferenciákat nézzük a jelen helyzet némileg a kormánypártoknak kedvezhet, ez egy szociálpszichológiai értelemben jól ismert jelenség, mivel külső fenyegetettség esetén az emberek a stabil, jól kipróbált megoldásokat keresik és kevésbé a változást, ez nem magyar specifikum, hanem természetes reakció, az emberi evolúció hagyatéka”

– értelmezte az IDEA Intézet adatait az elemző, aki ennek ellenére szoros versenyre számít a bő két hét múlva esedékes országgyűlési választásokon.

Pék Szabolcs is kiemelte, hogy Márki-Zay Péter ünnepi beszédében nem hangzott el az infláció szó, pedig szerinte az sokkal fenyegetőbb veszélyt jelent hazánkra, mint egy esetleges katonai agresszió. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzromlás mértéke már megközelíti a 10 százalékot, ami várhatóan tovább fog romlani a háború és a rossz forint árfolyam hatására.

„Gazdasági értelemben súlyos hónapok, akár évek állnak az ország előtt, a háború kimenetele és a gazdasági folyamatok kiszámíthatatlanok, de az már látható, hogy erősen sérülnek az eddigi globális ellátási láncok”

– mondta és példaként említette, hogy egyebek mellett Ukrajna komoly étolaj, illetve gabona exportőr, sőt a német autógyárakban használt kábelkötegek szintén Ukrajnából érkeztek, emiatt 3 német gyár már be is jelentette a termelésének csökkentését, illetve leállítását.

„A háborúnak azonban ennél sokkal több negatív leágazása lesz a világra és benne hazánkra nézve is, amely óriási kihívás elé fogja állítani a következő kormányt, bárhogy is hívják a miniszterelnököt”

– tette hozzá Pék Szabolcs.