50 ezer akna várja a migránsokat Horvátországban

Több mint 50 ezer akna lehet még Horvátországban, 505 négyzetkilométeren. Az egyik legveszélyesebb övezet a szerb határ közelében van, éppen ott, ahol a menekülteknek át kellene gázolniuk.

Komoly kockázatot vállalnak azok a migránsok, akik Horvátországon keresztül szeretnének eljutni Szlovéniába majd onnan Ausztriába. A szerb-horvát határon ugyanis rengeteg elaknásított terület található.

A délszláv háborúban a harcoló felek megszámlálhatatlan mennyiségű aknamezőt telepítettek. Bár a harcok már lassan 20 éve véget értek, számos olyan terület van, amit még a mai napig sem sikerült mentesíteni. A Horvát Aknamentesítő Központ még 2014-ben is 505 négyzetkilométer olyan területet tartott nyilván, amelyen aknák vagy fel nem robbant robbanóeszközök lehetnek.

Önkéntesek szerint nem ártana legalább arab, fárszi, pastu és urdu nyelvű figyelmeztetéseket is gyártaniuk a menekülteknek, hogy ne térjenek le az utakról, mert az könnyen az életükbe kerülhet.

Horvátországban mintegy 12 ezer helyen figyelmeztetnek az aknaveszélyre, de többnyire csak horvát nyelven, leszámítva az angol mine kifejezést a táblákon, a migránsok többsége viszont nem tud angolul. Sajnos sokan olvasni sem, így igen nehéz lesz a tájékoztatás.

A horvát határra szállítják a migránsokat a szerbek

Portálunk úgy értesült, hogy a szerbek Presevóból már nem Röszkére viszik a migránsokat, hanem Sid felé tehát a horvát határhoz szállítják őket buszokkal. Egy biztos, Szerbia azt szeretné, hogy a menekültek minél gyorsabban elhagyják az országot. Ha Magyarország felé ez nem megy, akkor Horvátországba fogják tolni őket.  Sid közvetlenül a szerb-horvát határon fekszik, még a szerb oldalon.