70 éves rekordot döntött meg a hótakaró vastagsága Moszkvában

70 éves rekordot döntött meg a hótakaró vastagsága Moszkvában

Legutóbb 1952-ben volt ekkora havazás a fővárosban. Volt, aki az utcán snowboardozott, egy kocsi húzta. Szibériában hétvégén mínusz 50 fok várható.

Moszkvában a hótakaró vastagsága elérte a 36 centimétert, ami rekordnak számít a 145 éve tartó orosz meteorológiai megfigyelések történetében – közölte Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője hétfőn az MTI tudósítása szerint.

A rekord megdőlt, méghozzá nagyon jelentős mértékben. Most a hótakaró magassága 36 centiméter, míg a korábbi rekord 30 centiméter volt

– nyilatkozott a meteorológus, hozzátéve, hogy az eddigi rekordot 1952-ben mérték.

A Moszkvai Rozmárklub tagjai hóesésben a 65. téli úszóidényük megkezdésén a moszkvai Szerebrjanij Bor park tavában.

73 járatot törölni vagy legalábbis késleltetni kellett az orosz főváros négy repülőterén. A közúti közlekedésben is voltak fennakadások, a hatóságok arra kérték az embereket, hogy autó helyett inkább a tömegközlekdést válasszák.

Az előrejelzések szerint Moszkvában a hétvégén mínusz 18 fokra süllyedhet a hőmérséklet. A Szibéria északkeleti részén található Jakutszkban a hőmérséklet mínusz 50 Celsius-fok alá esett – jelentette a Reuters.

(MTI)

(Címlapkép: Sűrű hóesésben egy pónilovon ülő nő egy moszkvai parkban 2023. december 3-án. A már addig is jelentős hótakaró borította orosz fővárosra újabb, mintegy 10 centiméter hó hullot, és ez fennakadásokat okozott a közúti és a légi közlekedésben. MTI/AP/Moscow News Agency/Artur Novoszilcov)