75 évvel tragikus elsüllyedése után csendült fel ismét a HMS Hood hajóharangja

1941. május 24-én több mint 1400 brit tegerész lelte halálát.

Az ütközet rövid ideig tartott csupán. A Bismarck ötödik sorozatának egyik 380 mm-es és 800 kilós gránátja telibe találta a Hoodot, majd a gyenge fedélzeti páncélt átütve a legyőzhetetlennek hitt brit óriás lőszerraktárában robbant. A hatalmas detonáció szétszakította a hajót, amely két perc alatt elsüllyedt, magával ragadva a legénység 1415 tagját, a katasztrófát csupán hárman élték túl.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=c7y3_DqFVnY]

A Hood hajóharangját már 2001-ben megtalálták és lefényképezték, de kiemelésére csak tavaly nyáron került sor.

A brit csatahajó elsüllyedésének 75 évfordulóján ünnepélyes keretek között ismét megcsendült, a hajó szíve, a Hood harangja, ezzel emlékét állítva a ma is a hullámsírban nyugvó egykori brit tengerészeknek.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=pxIHJW3EYWU]

A Hood megsemmisülése után a Bismarckon egy ideig hatalmas volt az öröm, nem sokkal később azonban letargia lett úrrá a legénységen. Igazi katonaként és tengerészként együtt éreztek a brit óriás legénységével. Három nappal a fényes győzelmük után őket is elérte a végzet, a feldühített angol flotta hajói visszavágattak és elsüllyesztették a német csatahajót. A Bismarck fedélzetén 2093 ember vesztette életét, köztük a legendás Günther Lütjens admirális és a hajó kapitánya Ernst Lindemann.