A BKK közlése szerint még zajlik a filippínó buszsofőrök oktatása

A BKK közlése szerint még zajlik a filippínó buszsofőrök oktatása

A tervek szerint 23 filippínó buszsofőr fog munkába állni Budapesten. A január közepi kezdésük egyelőre csúszik.

A BKK a Magyar Hang megkeresésére azt közölte, hogy jelenleg még zajlik a járművezetők oktatása. A lap azután érdeklődött a Budapesti Közlekedési Központnál, hogy kiderült, a tervek szerint 23 filippínó buszsofőr fog munkába állni január közepén Budapesten, akiknek érkezése felkeltette a nyilvánosság figyelmét is.

Tavaly ősszel derült ki, hogy a BKK alvállalkozója, az ArrivaBus Fülöp-szigeteki vendégmunkásokat akar alkalmazni a sofőrhiány enyhítése érdekében. A filippínók novemberben Magyarországra is érkeztek. A Magyar Hang arról is érdeklődött a BKK-nál, hogy meddig tart még az érintettek képzése.

„A járművezetők az oktatás befejezése után kezdhetik meg a munkát, de ennek pontos időpontját nem tudjuk megmondani”

- olvasható a BKK válaszában.

Korábban a Népszavának az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, Naszályi Gábor úgy fogalmazott, hogy az ArrivaBus elsőként a 100E jelű közvetlen repülőtéri járaton állítaná szolgálatba a buszvezetőket, ott ugyanis kevésbé feltűnő, ha csak angolul kommunikálnak.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Magyar Hangnak december elején arról beszélt, miután az ArrivaBus a BKK alvállalkozója, így a BKK-nak kell majd ellenőriznie, hogy a filippínó sofőrök alkalmazását követően is be tudják-e majd tartani a szerződésben vállalt feltételeket, például hogy tudnak-e kapcsolatot tartani a diszpécserekkel, ha bármilyen váratlan esemény történik.

Kiss hangsúlyozta azt is, hogy

a vendégmunkások megjelenése lenyomja a béreket, ami miatt a hazai dolgozók elvándorlásának mértéke tovább nő, ami tovább növeli a munkaerőhiányt.

A fideszes államtitkár beismerte: már 120 ezer migránsmunkás van az országban

Ismert, egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarország a Fülöp-szigeteki munkavállalók körében, miután ezt a folyamatot az Orbán-kormány gőzerővel támogatja. Mint megírtuk, az egyik közvetítő cég már 160 centis magasság vár el a munkába álló filippínó vendégmunkásoktól.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár nemrég bruttóban árulta el a pontos számukat, eszerint jelenleg több mint 10 ezren dolgoznak hazánkban, és ez azt is jelenti, hogy 2022-höz képest a számuk megháromszorozódott a tavalyi évben. Összesen pedig

nagyságrendileg már 120 ezer migránsmunkás van az országban a fideszes politikus elmondása alapján.

Pár hónapja a Jobbik-Konzervatívok aláírásgyűjtést indított a vendégmunkások hazánkba történő tömeges betelepítése ellen. Céljuk, hogy megvédjék a magyar munkahelyeket az olcsó, ázsiai migránsmunkásokkal szemben. A Jobbik petícióját a STOPmigránsmunkások.hu-n lehet támogatni.

(Címlapkép: Vendégmunkások Gyöngyösön - Béli Balázs/Alfahír)