A Dél-afrikai Köztársaság népirtással vádolta Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon

A Dél-afrikai Köztársaság népirtással vádolta Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon

A palesztinok az éhhalál és a betegségek közvetlen veszélyének vannak kitéve városaik lerombolása miatt, Izrael korlátozottan engedi be a segélyeket, melyeket a bombázások miatt lehetetlen szétosztani – hangsúlyozta Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd.

Civilek elleni célzott támadásokkal és népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság — közölte újságírókkal Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd csütörtökön.

Hassim közölte: a csütörtökön kezdődött meghallgatáson Dél-Afrika annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Izrael a folyamatos bombázásokkal olyan cselekményeket követ el, amelyek a népirtás definíciójába tartoznak. Az akciók rendszeresen ismétlődőek, amelyből szisztematikus népirtásra lehet következtetni

– fogalmazott.

Az ügyvéd rámutatott: Izrael elhúzódó bombázásai már több mint 23 ezer ember halálát okozták a kis területű, sűrűn lakott övezetben a gázai egészségügyi hatóságok szerint.

Hangsúlyozta: a palesztinoknak Gázában izraeli fegyverekkel, légi és szárazföldi támadással kell szembe nézniük. Az éhhalál és a betegségek közvetlen veszélyének vannak kitéve városaik lerombolása miatt, Izrael korlátozottan engedi be a segélyeket, melyeket a bombázások miatt lehetetlen szétosztani. „Ez ellehetetleníti az életet” — emelte ki Hassim.

Tekintettel Dél-Afrikának az apartheiddel, a gyarmatosítással és rasszizmussal összefonódott történelmére, a Gázában történtekkel kapcsolatban sok dél-afrikai tud azonosulni azzal, hogy milyen, amikor egy etnikai csoportot leigáznak — mondta.

A dél-afrikai kormány szerint Izraelnek mint egy terület és egy nép megszállójának, kötelessége betartani az ENSZ-egyezményeket és megakadályoznia a népirtást – jelentette ki. Izrael szándékos cselekedeteinek célja „az emberek fizikai megsemmisítése” – tette hozzá az ügyvéd.

Hassim a három órás meghallgatás során összegezte: Dél-Afrika azt kívánja elérni, hogy a bíróság állapítsa meg Izrael felelősségét a népirtásról szóló egyezmény megsértésében, és vonja felelősségre ezekért a jogsértésekért, valamint biztosítson a lehető legsürgősebben védelmet a Gázában élő palesztinok számára, akik továbbra is ki vannak téve a folyamatos népirtás súlyos és közvetlen veszélyének.

Max Du Plessis, szintén Dél-Afrikát képviselő ügyvéd a meghallgatás során azt mondta, a felperes által megfogalmazott érvek „megfelelnek” a népirtásról szóló egyezmény tárgyának és céljának. A bíróság elé terjesztett dokumentumok alapján a kifogásolt izraeli cselekmények tehát népirtásnak minősíthetők. Kijelentette:

A népirtás szándékának bizonyítékai egyértelműek az izraeli kormánytisztviselők és katonák által a gázai palesztinokkal kapcsolatos nyilatkozatai szerint.

Ez a szándék a gázai palesztinok elleni cselekményekből is levezethető, Izrael ugyanis nem akadályozta meg vagy büntette a népirtás, illetve a népirtás elkövetésére irányuló kijelentéseket, a népirtásra való közvetlen és nyilvános felbujtást, a népirtási kísérletet és a népirtásban való bűnrészességet — mondta. Dél-Afrikának kötelessége megelőzni a népirtást, a többi között azáltal, hogy hatáskörén belül minden észszerű intézkedést megtesz és megtenni követel – jelentette ki az ügyvéd.

„Dél-Afrika elkötelezettségét az motiválja, hogy megvédje a palesztinokat Gázában, és azon jogukat, hogy ne legyenek kitéve a népirtásnak minősülő cselekményeknek” — tette hozzá Du Plessis.

A Dél-afrikai Köztársaság december 29-én kért rendkívüli végzést a Nemzetközi Bíróságtól a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségek Izrael általi megsértéséről a gázai katonai fellépésével kapcsolatban.

A rendkívüli intézkedésekről szóló határozat még ebben a hónapban várható, noha a bíróság akkor még nem dönt a népirtással kapcsolatos vádakról.

Izrael szerint Dél-Afrika az eljárás megindítása alaptalan állításokon alapszanak.

A kétnaposra tervezett tárgyalás csütörtöki napján Dél-Afrika érveit, pénteken pedig Izrael válaszát - szintén háromórás ülés keretében - hallgatja meg a bíróság.

Helyszíni beszámolók szerint az eljárás megkezdésének napján Izraelt támogató tiltakozók és palesztinbarát tüntetők is gyülekeztek Hágában.

(MTI)

(Címlapkép: Izraeli zászlókat lengető tüntetők a hágai Nemzetközi Bíróság épülete előtt 2024. január 11-én. MTI/AP/Patrick Post)