Mi lesz itt? A fideszes államtitkár nem cáfolta a vendégmunkások családegyesítési tervét

Mi lesz itt? A fideszes államtitkár nem cáfolta a vendégmunkások családegyesítési tervét

A Jobbik alelnöke aggasztónak tartja, hogy a hírek szerint bizonyos beruházások esetében 5 évig maradnának a harmadik világbeli vendégmunkások, és akár a családjukat is hozhatják.

Z. Kárpát Dániel aggasztónak tartja azt a tendenciát, hogy az Orbán-kormány az eddigi 120 ezernél is több vendégmunkást kíván hazánkban importálni. Ezzel kapcsolatban kérte a Fidesz államtitkárát, hogy cáfolja az értesülést, miszerint akár 5 évre is maradhatnak az ázsiai vendégmunkások, illetve a családtagjaik is Magyarországra jöhetnek.

Látjuk, hogy a multicégek tömegével hozzák a harmadik világból származó vendégmunkásokat. Már legalább 120 ezer vendégmunkás tartózkodik hazánkban, és sajnálatos módon ez a szám tovább nő

– mondta a Jobbik-Konzervatívok alelnöke hétfői parlamenti felszólalásában.

Emlékezetetett: „Aki a napokban olvasott híreket, azzal találkozott, hogy az egyik ilyen multicég üzemegységében tömegesen mondtak fel emlékeim szerint a műszak közepén a magyar dolgozóknak.” Az ellenzéki politikus feltételezése szerint a vendégmunkások maradhatnak, mivel a munkaerő-kölcsönzők által odahozott dolgozókat könnyebb leépíteni, főleg akkor, ha a magyarok.

Z. Kárpát Dániel szerint aggasztó folyamat, hogy amennyiben a fideszes többségű parlament így dönt, akkor két nagy állami beruházás esetében nem két, hanem öt évre kapnának tartózkodási és munkavállalási engedélyt a vendégmunkások, és lehetőség nyílna a családegyesítésre.

Minden egészségesen gondolkodó magyar emberben megszólal a vészcsengő, ha a családegyesítés szót hallja, hiszen tudjuk, hogy Nyugat Európában ebből mekkora baj lett.

A jobbikos képviselő rámutatott: a Fidesz-kormány eddig mindig azzal nyugtatta meg a közvéleményt, hogy „idejönnek ezek a szerencsétlen emberek a világ másik feléből a magasabb fizetés reményében, de csak dolgozni jönnek ide, hazamennek, és amúgy jobb sorsra érdemes származási országaikat fogják a további évtizedekben munkájukkal gazdagítani”. Szerinte amennyiben 5 évig maradhatnak, és hozhatják a családjukat, akkor ez az érvelés már nem állja meg a helyét.

A Jobbik ezzel szemben magyar kvótát követel az államilag támogatott multicégeknél, ami azt jelenti, hogy minden cégnek legalább 90 százalékban magyar munkaerőt kelljen alkalmaznia, akik védett státuszt élveznek, tehát mindaddig, amíg egyetlen idegen is dolgozik az adott cégnél, ne lehessen magyarokat kirúgni. Amely cég pedig megszegi ezen rendelkezés bármely pontját, annak büntetőkamattal együtt kelljen visszafizetnie az állami támogatásokat.

A családegyesítés kérdésével kapcsolatban Z. Kárpát Dániel elmondta, hogy pártja teljes mértékben elzárkózik ettől. Szerinte a magyar társadalom „elementáris erejű felháborodásával fog találkozni az a kormány”, amely előáll a családegyesítés ötletével.

Az ellenzéki politikus Fónagy János fideszes államtitkárnak szegezte a kérdést:

Cáfolni tudja ezt a sajtóértesülést? Ki tudja jelenteni itt ezen a szent helyen, hogy nem lesz vendégmunkás családegyesítés Magyarországon?

Fónagy János nem cáfolta az értesülést. A szót másfele terelte. A gazdasági államtitkár számokat sorolt fel, mellyel azt kívánta bizonyítani, hogy nem is olyan rossz a munkaerőpiaci helyzet Magyarországon, mint ahogy az emberek érzik. „Folyamatosan egyre több magyar állampolgár talál magának megélhetést a hazai munkaerőpiacon. […] A vendégmunkások alkalmazását csökkenti a magyar állampolgárok vándorlási többlete is, amely mintegy 40 ezer főt tesz ki 2010 óta Magyarország javára.”

Saját számaira hivatkozva azzal védekezett, hogy a közép-európai régióban Magyarországon a legalacsonyabb a külföldi munkaerő aránya a foglalkoztatásban.

A kormány több olyan intézkedést is hozott az elmúlt időszakban, amely a munkaerőhiány kezelésére irányult. Ezek közül az egyik a vendégmunkásokra vonatkozó szabályozás

– jelentette ki Fónagy, majd hozzátette: ezzel a kormány éppen a külföldi munkaerő tömeges beáramlását igyekszik korlátozni.

A fideszes államtitkár szerint külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, hogy a magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.

Z. Kárpát Dániel viszontválaszában felhívta a figyelmet arra, hogy Fónagy János nem cáfolta meg, hogy bizonyos esetekben 5 évre növekedne a vendégmunkások hazánkban tartózkodása, sem a családegyesítésről szóló híreket. „Határozottan arra szólítom fel Önöket, hogy ne hozzanak ilyen törvényt, ne gondolkodjanak ilyenen, mert a magyar munkakeresők helyzetbe hozása vezet a jövő felé, és semmiképp sem az érkező vendégmunkások családegyesítésének lehetősége.”

(Címlapkép: Jobbikos plakát a vendégmunkásokról Gödön, a Samsung-gyárnál - Alfahír)