A kiszolgáltatott magyar dolgozókat sorra küldik el, mert az ázsiaiak olcsóbban dolgoznak

A kiszolgáltatott magyar dolgozókat sorra küldik el, mert az ázsiaiak olcsóbban dolgoznak

A ceglédi Infineontól azért rúgtak ki valakit, hogy helyette olcsó, ázsiai vendégmunkásokat dolgoztassanak. Az elektronikai cég gyárában az indonéziaiak mellett már színesbőrűek is vannak, és tervezik több száz filippínó felvételét is.

„Örülünk, hogy velünk vagy” — hirdeti egy mosolygós arc a ceglédi Infineon kapuján. Magyar dolgozókat küldenek el a cégtől, ezzel párhuzamosan ázsiai vendégmunkásokat is alkalmaznak munkaközvetítő cégeken keresztül.

Este megnéztem még az emailjeimet, és jött egy értesítés az ügyfélkapumra, és abból derült ki számomra, hogy ettől és eddig tartott a munkaviszonyom

– nyilatkozta az N1TV-nek Óvári Zsuzsanna, akivel nem közölte a munkaközvetítő, hogy milyen indokkal bocsátották el.

Vélhetően azért rúgták ki, mert az Infineonnál is távol-keleti munkásokra cserélik a magyarokat. Ezt az is alátámasztja, hogy a cégnél egyre nagyobb arányban van jelen külföldi munkaerő: „Találkoztam indonéziai és színesbőrű kollégákkal” – mondta el az elküldött magyar munkavállaló.

Felsőbb szintekről azt is hallottuk, hogy még több mint 400 Fülöp-szigeteki dolgozó lesz fölvéve, akiknek támogatják a lakhatását, és jobb körülményeket teremtenek nekik, mint a magyaroknak a saját szülőhazájukban.

Óvári Zsuzsanna tavaly novemberben kezdett az elektronikai cégnél dolgozni, ám a próbaidő lejárta előtt kirúgták. Január 15-én volt utoljára bent a cégnél, de a NAV-tól kapott papíron az szerepel, hogy 16-án még tart a munkaviszonya. A cégnél viszont azt állították, hogy 15. volt az utolsó napja. 16. lett volna a pihenőnapja. Ezt megspórolták rajta.

Sok sorstársához hasonlóan őt sem közvetlenül alkalmazta az Infineon, hanem egy munkaerő-kölcsönző cég, a T.A.G. Services közvetítette ki. AZ N1TV riportere délután, tehát munkaidőben többször is hívta az Infineon HR-osztályát, hogy megtudja, hány munkavállalót érint a leépítés, de senki sem vette fel a telefont, illetve nem is volt kapcsolható a szám.

Megpróbálták megkeresni a munkaerő-kölcsönző céget is.

A T.A.G. Services egy Újlengyelben található „székhelyszolgáltatóhoz” van bejegyezve 1000 másik céggel együtt egy falusi házba.

Az 1700 fős faluban nem ez az egyetlen székhelyszolgáltató, így összességében szinte minden lakosra jut egy cég, amelynek semmi más köze nincs Újlengyelhez, mint az, hogy hivatalosan oda van bejegyezve a székhelye. A T.A.G. Sevices Petőfi Sándor utcai székhelyén csak egy „irodavezetőt” találtak meg, aki viszont semmiről semmit nem tudott mondani. „Hát információt azt nem adhatok ki a cégről” – ennyi tellett tőle.

Az N1TV telefonon utolérte a munkaerő-közvetítő ügyvezetőjét, aki nem tudta, vagy nem akarta megmondani, hogy hány embert kölcsönöznek Infineonnak. „Hát én ez ügyben nem tudok önnek számot mondani, én nem tudok nyilatkozni” – hárította el a kérdést. Azt sem tudta megmondani, hogy ki tudna nyilatkozni. Arra hivatkozott, hogy telefonon nem áll módjában felvilágosítást adni. Az Infineonhoz irányította stábunk riporterét, majd bontotta a vonalat.

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője, Lukács László György szerint pofátlanság, amit a Fidesz-kormány megenged a magyar munkavállalók rovására:

A magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy ezek az ázsiai migránsmunkások elvegyék a magyaroktól a munkájukat, és megtalálják mind a foglalkoztatók, mind a gyárak, hogy kiszolgáltatott magyar munkás helyére új munkaerőt keressenek

– nyilatkozta az N1TV-nek, azt is jelezve, a Jobbik azon dolgozik, hogy az Orbán-kormányt ebben az ügyben meghátrálásra kényszerítse.

Csak az elmúlt pár hónapban Makón, Gyöngyösön, Salgótarjánban és most Cegléden rúgtak ki embereket, hogy helyükre ázsiai vendégmunkásokat vehessenek fel.

(Címlapkép: Nemzeti1TV)