A fideszes polgármesternek nem tetszik, hogy a kormány elvonja az iparűzési adó többletét

A fideszes polgármesternek nem tetszik, hogy a kormány elvonja az iparűzési adó többletét

A balassagyarmati városvezető ezért a megszorító javaslat miatt levelet írt Navracsics Tibor önkormányzati miniszternek.

Csach Gábor sem rajong az Orbán-kormány ötletéért, miszerint 2025-től az önkormányzatok fő bevételi forrását adó helyi iparűzési adó egy jelentős részét elvonják, és újraosztják azt a járások közt. Egyesek szerint ez a lépés egyenesen a települések kivéreztetésével jár.

Ma 246 városban élő 2,8 millió polgár semmilyen célzott fejlesztési forráshoz nem fér hozzá, szemben pl. a megyei jogú városoknak biztosított többezermilliárd forintos "Modern Városok Programmal" vagy a falvaknak címzett szintén hasonló nagyságrendű Vidékfejlesztési Operatív Programmal, a LEADER-rel vagy a "Magyar Falu Programmal". Ha ezt a hátrányt egy normatív HIPA elvonás is díszíti, az ... nem lesz kóser!

– írta Balassagyarmat fideszes polgármestere a Facebookon.

Navracsics Tibor hétfőn adta hírül, hogy a helyi iparűzési adó (hipa) egy részét a járási fejlesztési alapokba irányítják, idézi fel a Népszava. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondása szerint jövő évtől minden magyar járás garantált éves fejlesztési forrásban részesül a Versenyképes Járások Program keretében, de a települési önkormányzatok kárára. Ez nagyjából az összes járásban együtt 65 milliárd forintos keretet jelent, melyen a 173 járás osztozhat.

A balassagyarmati polgármester közölte, hogy

levelet írt Navracsics Tibornak a felmerülő bizonytalanságok miatt.

A kormánypárti politikus a következőket javasolta Navracsicsnak:

– differenciálják az elvonásokat az adóerőképesség szerint;

– a 2019-es utolsó nyugodt évhez, és az azóta történt inflációhoz számítsák a többletet;

– differenciálják a járásoknak kiosztandó keretösszegeket településszám, lakosságszám és fejlettség szerint.

Csach bejegyzésében arra is kitért, hogy "végre foglalkozni kéne" az 5000 lakos feletti nem megyei jogú városokkal is.

A hipa mai rendszere nemcsak elengedhetetlen az önkormányzatok működtetésében, hanem alapvetően igazságos, a felzárkóztatás és esélyegyenlőség legfontosabb eszköze is

– érvelt Csach Gábor.

(Címlapkép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter meghallgatásán az európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2023. december 11-én. MTI/Balogh Zoltán)