Sas Zoltán: A foghíjas hatósági ellenőrzés is hozzájárulhatott a hétfői iszlamista terrortámadáshoz

Sas Zoltán: A foghíjas hatósági ellenőrzés is hozzájárulhatott a hétfői iszlamista terrortámadáshoz

Az Iszlám Állam koránt sem lett megsemmisítve, csak meggyengítve, és más terrorszervezetek sejtjei is ébredeznek az orosz-ukrán háború, illetve az izraeli-palesztin konfliktus árnyékában, így sajnos nem a hétfőn történt brüsszeli támadás volt az utolsó – véli a Jobbik rendvédelmi szakpolitikusa.

Hétfőn este Brüsszelben egy 45 éves, tunéziai születésű, korábban terrorcselekményekkel is összefüggésbe hozott illegális bevándorló lövöldözni kezdett és megölt két svéd futballszurkolót. A tragikus eseménnyel kapcsolatban a Jobbik-Konzervatívok rendvédelmi szakpolitikusát, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökét, Sas Zoltánt kérdeztük. Interjú.

Rendvédelmi szakemberként mi a véleménye a hétfőn Brüsszelben történt iszlamista terrortámadásról?

Borzalmas tragédia, hogy Európában, ráadásul az EU központjában ilyen tragikus kimenetelű támadás bekövetkezhetett. Az elmúlt években az általános vélekedés az volt, hogy "az ISIS meg lett semmisítve, nem kell már vele számolni". Ez sajnos több szempontból is tévedés volt. Részben azért, mert nem lett megsemmisítve csupán jelentősen meggyengítve, de ami ennél is fontosabb, hogy sajnos még számtalan terrorszervezet van a világban, amelyekkel igenis számolni kell, például a Távol- és Közel-Keleten, valamint Észak- és Közép-Afrika területén. Az elmúlt napok példái ezt teljesen alá is támasztják.

Ki kell emelni azt is, hogy a vallási alapú szerveződés a terrorszervezetek tagjai között a legerősebb "összekötő szál", amit jelenleg ismerünk. Ez az eltökélt embereknél egy olyan kapocs, amely szinte feloldhatatlan, és eltéríthetetlenné teszi őket azoktól a céloktól, amelyeket kijelöltek maguknak.

Sajnos a mindennapjainkban újra és újra felbukkannak terorista cselekmények; ez történt most Brüsszelben is, nem először, és tartok tőle, hogy nem is utoljára. Az elmúlt időszakban számtalan kisebb-nagyobb jel mutatott arra, hogy bizony a terrorszervezetek aktivizálódnak, de ezt az orosz-ukrán háború árnyékában tették, kihasználva azt, hogy a figyelem inkább oda irányult. A következő időben véleményem szerint több terrorcselekményre lehet számítani világszerte.

Az eddig ismert részletek alapján ön szerint megelőzhető lett volna ez a konkrét eset?

A konkrét esettel kapcsolatosan nem rendelkezem még tényszerű adatokkal. A sajtóinformáciők alapján a feltételezett elkövető egy ideig illegálisan tartózkodott az EU területén, és Brüsszel egy olyan negyedében élt, ahol a hatósági ellenőrzések minimum foghíjasak, ezért ott jól el tudott rejtőzni, még annak ellenére is, hogy korábban már Tunéziában is összefüggésbe hozták terrorcselekményekkel. Ezért is kiemelten fontos, hogy minden, a harmadik világból érkezőt csakis alapos ellenőrzés után lehessen az unió területére beléptetni.

Mit gondol, az Orbán-kormány szervezett vendégmunkás-behozatalra épülő gazdaságpolitikája is magában hordozza a hosszú távon a hasonló esetek kockázatát?

A Jobbik határozottan azt az álláspontot képviseli az ázsiai vendégmunkás-behozatallal kapcsolatosan is, hogy bárki, aki Magyarországra érkezik, és itt életvitelszerűen kíván tartózkodni, essen át egy nagyon alapos biztonsági ellenőrzésen.

Amennyiben ez nem történik meg, és nem ismerik a hatóságok az illető előéletét, akkor úgy indokolatlanul nagy kockázatot vállal a magyar állam azzal, hogy közénk, magyar állampolgárok emberek közé engedi.

Ugyanígy súlyos biztonsági kockázatnak tartom azt is, hogy a kormányzat szabadon engedi a már elfogott embercsempészeket, hiszen joggal feltételezhetjük, hogy ezek az emberek a továbbiakban is ezt a bűnözői életformát fogják folytatni, így akár potenciálos terroristákat juttathatnak be akár hazánkba is.

Ellenzéki pozícióból meg fogják szólítani az Orbán-kormányt a brüsszeli terrortámadással kapcsolatban? Egyeztetnek a magyar hatóságokkal a hazai óvintézkedésekről?

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökeként napirendre vettem a kérdést, és a következő ülésen már tárgyaljuk is. Bízom abban, hogy ahogy eddig is, ezúttal is nagyon pontos tájékoztatást kapunk a helyzetről. Éppen ezért csak az elhangzott, a nyilvánosság számára szigorúan titkos ismeretek birtokában tudom majd megítélni, hogy indokolt lehet-e bármilyen intézkedés. A kormányzat álláspontja a mai napon vált ismertté, ők nem tartják szükségesnek a terrorkészültségi fok változtatását.

(Címlapkép: Rendőrök Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én. MTI/AP/Martin Meissner)