Terrortámadás történt Brüsszelben, megöltek két svéd futballszurkolót

Terrortámadás történt Brüsszelben, megöltek két svéd futballszurkolót

A Svédország-Belgium focimeccs idején egy tunéziai illegális bevándorló lövöldözni kezdett a belga fővárosban. Kifejezetten svédeket akart megölni, később egy videóüzenetben azt mondta, a vallásuk miatt kellett meghalniuk.

Két embert agyonlőttek Brüsszel központjában hétfő este, egy személyt pedig megsebesítettek, nem sokkal a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt – számolt be az Index. Mindkét áldozat svéd futballmezt viselt, nem tudni, ez összefüggésben volt-e a támadással. A támadás után a rendőrség lezárta a helyszínt, és nagy erőkkel keresi az elkövetőt. Ezen kívül a legmagasabb szintre emelték a terrorriadót a belga fővárosban, az ország többi részében pedig második szintre.

A svédországi Korán-égetések miatt kifejezetten a svédekre utazott-e a terrorista.

Hétfőn este 19:15 körül a Brüsszel belvárosában található Sainctelette tér közelében egy robogóval érkező férfi rálőtt két svéd nemzeti mezt viselő szurkolóra.

Az eset 5 kilométerre történt a King Baudouin Stadiontól, ahol a Belgium-Svédország EB-selejtezőt tartották. A meccs 1-1es állásnál az első félidő után a játékot felfüggesztették, ám a szurkolókat megkérték, hogy terrorveszély miatt maradjanak a stadionban, ahol biztonságban lesznek.

Svéd szurkolók a King Baudouin Stadionban, miután meg tudták, hogy halálos kimenetelű terrortámadás miatt félbeszakították a meccset. Fotó: AP/Geert Vanden Wijngaert

A merénylő, miután lelőtte a két szurkolót, bement egy épületbe, ahol találomra lőtt a bentlévőkre. Ezután rálőtt két autóban ülő emberre, majd elhajtott a robogóval. A lövések leadása közben azt kiabálta „ Allahu Akbar”.

Láttam az áldozatot kevesebb mint öt méterre tőlem. Negyven év körüli férfi. Aztán egy fekete Mercedes Vito, két-három golyólyukkal az autóban. Odabent a sofőr meghalt, a sérült utas félig vérben volt, de eszméleténél volt

– mondta egy szemtanú a Het Nieuwsblad napilapnak.

A belga szövetségi ügyészség szóvívője elmondta, hogy egy harmadik személy is megsebesült, egy taxisofőr, de ő szerencsére nincs életveszélyes állapotban. Eric Van Duyse azt is hozzátette, hogy az elkövető szándékosan választott ki svéd állampolgárságú áldozatokat.

Az elkövetőt az Iszlám Állam inspirálta, és korábban is állt már bíróság előtt terrorcselekmények miatt.

A Sudinfo belga lap szerint a kalasnyikovos lövöldöző videóüzenetet terjesztett a közösségi médiában, amiben azt mondja, hogy az ISIS, tehát az Iszlám Állam inspirálta, és azzal büszkélkedik, hogy meg fogja ölni a gyaurokat, és így áll bosszút a muszlimokért. A magát Abdesalem Al Guilaniként bemutató 45 éves tunéziai férfi az általa elkövetett gyilkosságokat Allahnak ajánlja, és azt mondja a két áldozatról, hogy mivel „a vallásunkért élünk, a vallásunkért halunk meg”.

Igazságügyi szakértők a lövöldözés helyszínén. Fotó: EPA/Olivier Hoslet

A Bild megírta, hogy a férfit korábban már bíróság elé állították bizonyos terrorcselekmények miatt még Tunéziában, Belgiumban pedig illegálisan tartózkodott. Schaerbeekben lakott, ahol a történtek után csaknem három órán át tartó rendőri akció zajlott.

Tüzet nyitottak a rendőrök egy fegyveresre Brüsszelben, aki a hétfő esti támadás elkövetője lehet

Rálőttek a belga rendőrök egy gyanús fegyveresre, aki a két halálos áldozatot követelő hétfő esti brüsszeli iszlamista támadás elkövetője lehet – közölte kedden a belga ügyészség.

Egyelőre nem tudni, hogy a férfi meghalt-e. A gyanúsítottra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban lőtték rá egy rajtaütésben. Az ügyészség szerint nagyon hasonló fegyver volt nála, mint amilyet a hétfő esti merényletben használtak.

(Címlapkép: Lövöldözés helyszínét zárják le rendőrök Brüsszelben 2023. október 16-án. A belga rendőrség szerint két ember életét vesztette. MTI/AP/Sylvain Plazy)