A Jobbik-Konzervatívok erkölcsi bizonyítvány bemutatásához kötné a választáson való indulást

A Jobbik-Konzervatívok erkölcsi bizonyítvány bemutatásához kötné a választáson való indulást

Az ellenzéki párt szerint nagyon visszás, hogy miközben sok állami tisztség betöltéséhez makulátlan előéletre van szükség, valaki úgy lehet képviselő, miniszter vagy éppen miniszterelnök, hogy a bűntetőjogi múltja homályban marad.

A magyar Országgyűlés régi adóssága annak az ellentmondásnak a feloldása, hogy miközben több állami tisztség, munkakör betöltéséhez szükség van a büntetlen előélet erkölcsi bizonyítvány általi igazolására, addig a legfontosabb népképviseleti szervekben enélkül is szerepet lehet betölteni – írta a Jobbik-Konzervatívok sajtóközleménye. Az ellenzéki párt nevében Balassa Péter jobbikos képviselő ezért határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé annak érdekében, hogy választáson csak olyan nagykorú személy lehessen választható, aki büntetlen előéletét hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja.

A jelenlegi szabályok szerint a választásokon akár büntetett előéletű személy is választható, így többször látjuk, hogy jelöltként indul olyan személy, aki korábban szembekerült a törvénnyel

– mutatott rá Balassa az óriási morális és jogi problémára.

A Jobbik-Konzervatívok véleménye szerint ez elfogadhatatlan, és aláássa a választott testületek tekintélyét, ezért a választási szabályok egységes megváltoztatására van szükség a közélet tisztasága érdekében – hangsúlyozta, majd emlélkeztetett: Trócsányi László, akkori igazságügyi miniszter már 2016-ban ígéretet tett arra, hogy a jövőben erkölcsi bizonyítvány nélkül senki nem lehet majd polgármester, de az erről szóló előterjesztést azóta sem nyújtották be.

A javaslatban foglalt törvénymódosításra nagyon nagy szükség lenne. Erre jó példákat szolgáltatnak a Fidesz lebukott emberei: gondoljunk csak Boldog Istvánra, a Voldemort néven elhíresült Mengyi Rolandra, vagy Simonka Györgyre, akinek az egész rokonságát kitömte közpénzzel. És persze itt van a Shadl-ügyben vádlott Völner Pál a Fidesz korrupcióba belebukott igazságügyi államtitkára.

Jó kérdés, hogy a Fidesz képviselői hogyan fogják fogadni a korrupcióellenes javaslatot.

A Jobbik elkötelezett amellett, hogy egy XXI. századi modern állam nem létezik stabil és demokratikusan működő intézményrendszer nélkül, amely elképzelhetetlen bűnöző vezetőkkel. A választhatóság büntetlen előélethez való kötése egy lépés lenne afelé, hogy Magyarország a demokratikus fejlődés útjára lépjen.

A jobbikos határozati javaslat teljes szövege IDE KATTINTVA érhető el.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook)