A Jobbik-Konzervatívok a magyar dolgozókat támogatná az import vendégmunkások helyett

A Jobbik-Konzervatívok a magyar dolgozókat támogatná az import vendégmunkások helyett

A Jobbik-Konzervatívok közössége elszánt abban a tekintetben, hogy nem a szervezett vendégmunkás-importot, hanem a magyar munkakeresők ingyenes átképzését kell támogatni a közeljövőben – mondta el sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

A párt alelnöke sajtótájékoztatóján meg is nevezte a magyar munkakeresők átképzésének forrását: az inflációs felár, a magyar családok által megfizetett brutális árak után óriási extra adóbevételre tett szert a kormány. Ez több száz milliárdos nagyságrendű – tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Mint rámutatott:

Ebből a több száz milliárdból bőven jutna arra, hogy ne a munkások behozatalát és a külföldi munkaerőközvetítést támogassák, hanem nézzük meg, hogy hogyan lehetne segíteni azokat a magyar munkakeresőket, akik átlagosan még mindig több mint 9 hónapot töltenek el azzal, hogy az előző munkahelyük elvesztése után egy újat találjanak.

A konzervatív párt alelnöke szerint fontos megvizsgálni, hogy aki Magyarországon inaktív, az miért inaktív. Lehet, hogy a bérszínvonal normalizálása és a munkakörülmények tisztességessé tétele után innen is találhatnánk munkaerő tartalékot.

A kormány feladata a következő lenne: Meg kellene keresnie ugyanazokat a multicégeket, akik vendégmunkásokat szeretnének behívni, és megvizsgálni ugyanazokat a munkaköröket, ahova külföldről akarnak munkaerőt hozni.

– foglalta össze Z. Kárpát Dániel.

És meg kellene vizsgálni, hogy ingyenes átképzési programokkal, különböző motivátorokkal lehetne-e találni olyan magyarokat, akik az átképzést követően alkalmassá válnának arra, hogy betöltsék ezeket a munkaköröket. És ebben az esetben nem kellene külföldi munkaerőt hozni, sem a harmadik világból, sem a Fülöp-szigetekről, sem pedig keletről.

Azt is látjuk, hogy a magyar munkanélküliségi ellátási rendszer az egyik leginkább szűkmarkúbb Európában, tehát bőven lenne mozgástér. Megjelöltem azt is, hogy költségvetési keret honnan lenne.

A jobbikos politikus hangsúlyozta:

Mindenképpen le kell szögeznünk, hogy egy normális béreket megcélzó koncepció nélkül ez nem megy!

Hozzátette: Eközben van a magyar költségvetésből egy nagy kiáramlás. Többszáz milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapnak azok a multicégek, akik jellemzően szervezetten valósítják meg a vendégmunkás-importot.

A Jobbik-Konzervatívok "Magyar Kvóta" című javaslata ezt megakadályozná:

• Csak olyan cég kaphatna bármifajta állami támogatást, amelyik legalább 90 százalékban magyar munkaerőt foglalkoztat.

• A infláció miatti áfatöbbletet ne a szervezett vendégmunkás-import felpörgetésére fordítsák.

• Magyarországon a magyar legyen az első: a munkakeresők számára biztosítsanak ingyenes átképzést. A munkanélküliek átképzéssel tölthessék a munkakeresés hónapjait.

• Legyenek normális bérek, ami elfogadható megélhetést biztosít a magyar munkavállalóknak.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)