A külügy visszavonta a Csíki sörös diplomata útlevelét. De vajon miért adtak neki?

A külügy visszavonta a Csíki sörös diplomata útlevelét. De vajon miért adtak neki?

A diplomata útlevél mellé egy 1,7 milliárd forintos támogatást is kapott a NER kedvenc székelyföldi sörgyártója, akit korábban Amerikában is köröztek, mert táncoslányokat csempészett át a zöldhatáron.

Elvette a külügyminisztérium Lénárd Andrásnak, a Csíki sör tulajdonosának diplomata útlevelét, írta meg a Magyar Hang. Az történt ugyanis az üzletemberrel idén január 7-én, hogy egy luxusautóval 162 kilométeres óránkénti sebességgel repesztett az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán, olyan szakaszon, ahol egyébként 100 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. A román rendőrségnek azonban nem tetszett a dolog, ezért megbüntették. A Magyar Hanghoz eljutott bizonyítékok szerint azonban Lénárd nem nyugodott bele az igazságtalan büntetésbe. Ügyvédje a fellebbezésben arra hivatkozott, hogy Lénárd magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.

Romániában nem lehet magyar diplomata, aki román állampolgár.

A lap utánanézett, hogy ilyen esetben mi is történik. Kiderült, hogy Románia engedi a többes állampolgárságot, az viszont általános érvényű nemzetközi szabál, hogy ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Magyarán Lénárd András bárhol a világban lehetne magyar diplomata, viszont Romániában nem, hiszen román állampolgár.

A NER-esek által még mindig ellenségesen kezelt Magyar Hangon és Vadai Ágnes országgyűlési képviselőn keresztül jutott el az ügy Szijjártó Péter asztalára. Vadai viccesen azt kérdezte a minisztériumtól, hogy

miért van magyar diplomata útlevele Lénárd Andrásnak, talán ő a kormány sördiplomatája esetleg?

Szijjártóék elengedték a fülük mellett a gúnyos megjegyzést. Szigorúan a tényekre koncentrálva azt válaszolták, hogy már nincs ilyesmije Lénárdnak, mert visszavonták tőle, így azt a továbbiakban nem használhatja. Előre menekültek, nem hátra.

Lénárd András rejtői figura, ugyanakkor régóta a NER kedvence. Körözték például az Amerikai Egyesült Államokban, mert elmenekült az igazságszolgáltatás elől, miután tetten érték, hogy a Kanada és az USA közti zöldhatáron táncoslányokat csempészett az országba.

Az állami villamosművek masszívan veszteséges két székelyföldi törpe vízerőművét is megvásárolta tőle – jó drágán. A főként a gusztusáról ismert Fidesz alelnök, Németh Szilárd a saját fotójával díszített Csíki Sört osztogatott ingyen a kampányhajrában Csepelen 2018-ban. A székelyföldi sörgyárba pedig demonstratív módon ellátogatott a Fideszből szinte mindenki, aki számít, Lázár Jánostól Varga Mihályon át Tarlós Istvánig. Ezek után nem okozott meglepetést, hogy 1,7 milliárd forint magyar közpénztámogatást nyert egy sörkorcsolya-gyár létrehozására a meglévő sörgyára mellé. Az már nagyobb meglepetés, hogy Szijjártóék elengedték a kezét, és visszavonták diplomata útlevelét.

(Címlapkép: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúrát üzemeltető Lixid Project Kft. vezetője. MTI/Veres Nándor)