A MÁV szerint a sztrájk megakasztotta a bértárgyalási folyamatot

A MÁV szerint a sztrájk megakasztotta a bértárgyalási folyamatot

A vasúttársaság úgy látja, a Volán dolgozóinak tiltakozása miatt nem tudtak megállapodni, eközben a sztrájkolók a buszsofőrhiányra tekintettel 25 százalékos emelést követelnek.

Ülésezett a MÁV-VOLÁN-csoportnak a reprezentatív szakszervezetek és a munkáltató képviselőit tömörítő Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsa (CsÉT), azonban a "vitatott jogszerűségű" sztrájk megakasztotta a bértárgyalási folyamatot, a munkáltató nem tett bérajánlatot - közölte a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

Akár egy decemberi bérmegállapodás esélye is adott volt, ám a munkáltatói bérajánlat kialakítását célzó egyeztetési folyamatot végül megakasztotta az advent második vasárnapjára, illetve az azt követő hétfőre időzített figyelmeztető sztrájk

- állítják a MÁV honlapján is olvasható közleményben.

"A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által megfogalmazott 25 százalékos bérkövetelés nem illeszthető össze a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel, annak vitatott jogszerűsége, időzítése pedig aláásta a kölcsönös bizalmat, amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez" - ismertette a munkáltatói és a tulajdonosi oldal álláspontját Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács december 12-i ülésén a vasúttársaság közleménye szerint. A MÁV-VOLÁN-csoport vezetője kifejtette: a fentiekre tekintettel nem rendelkezik tulajdonosi mandátummal arra, hogy bérajánlatot tegyen, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy 2024. január 16-án folytatni kívánják a bértárgyalásokat, így "minden feltétel adott ahhoz, hogy - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - az év legelején megszülethessen a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás is".

Mindehhez a munkáltató és a tulajdonos közötti további egyeztetésekre, illetve - a sztrájk megítélésében - megosztott érdekképviseletek konszenzusos álláspontjának a kialakítására van szükség - jelezte Pafféri, aki szerint erre a következő hetek alkalmat adhatnak a feleknek. A vállalatcsoport vezetője szerint "a MÁV-VOLÁN-csoport elkötelezett abban, hogy a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás gyorsan és békés körülmények között, tárgyalóasztal mellett szülessen meg, munkatársaik pedig munkabéke mellett, kiszámítható feltételek közepette biztosíthassák az ország egyik legfontosabb közszolgáltatását a jövő évben is".

A Volánbusz érdekvédelmi szervezeteként is működő SZAKSZ azonban a buszvezetőhiányra tekintettel 25 százalékos béremelést követel a jövő évtől. Egy ilyen mértékű emelést azonban Lázár János építési és közlekedési miniszter irreálisnak gondol. Októberben pedig az alapbér érdemi, 18 százalékos megemelését sürgette a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), miután a mozdonyvezetők reálkeresete ugyancsak jelentősen csökkent az utóbbi években.

(Címlapkép: A MÁV Zrt. váci transzformátorállomása Vác közelében 2023. november 21-én. MTI/Komka Péter)