A német alkancellár szerint Izraelnek joga van megvédenie magát

A német alkancellár szerint Izraelnek joga van megvédenie magát

A zöldpárti Robert Habeck támogatásáról biztosította Izraelt Jeruzsálemben. Szerinte nem igaz a palesztinok elleni gázai népirtással vádja, amit a Dél-afrikai Köztársaság nyújtott be.

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár Izraeli látogatásán csütörtökön.

A német, zöldpárti politikus támogatásáról biztosította Izraelt Jeruzsálemben a hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott bírósági kereset meghallgatásának első napján, melyben a Dél-Afrikai Köztársaság a palesztinok elleni gázai népirtással vádolta meg Izraelt.

Habeck, aki gazdasági miniszteri posztot tölt be a német kormányban, Jeruzsálemben Nir Barkat izraeli gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen Barkat Izraellel szembeni elfogultság miatt bírálta a hágai Nemzetközi Bíróságot.

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen. Biztosítanunk kell, hogy az október 7-i atrocitások soha ne ismétlődhessenek meg. Minden német nevében szolidaritást vállalunk Izraellel. A legfontosabb Izrael joga polgárai életének védelméhez, és ebben egységesek vagyunk

– mondta Habeck közös sajtótájékoztatójukon.

(MTI)

(Címlapkép: Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter egy brüsszeli sajtóértekezleten 2024. január 8-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet)