A vendéglátóipari védőkesztyűk fajtái (x)

A vendéglátóipari védőkesztyűk fajtái (x)

A vendéglátóiparban kiemelkedően fontos a higiénia és az élelmiszer-biztonság. Ezt többféle előírás és szabvány is biztosítja, amelyeket a hatóságok folyamatos ellenőrzése is garantál. Nem megfelelő higiénés körülmények között elszaporodnának a baktériumok, gombák, vírusok és ezek a mikroorganizmusok súlyos problémák forrásai lehetnek.

Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás ismeri ezeket a szabályokat, melyek betartásához higiéniai termékek vásárlására van szükség.

A személyes higiénia fontossága

A dolgozók kezének, ruházatának tisztasága, az indepack.hu védőeszközeinek használata hozzájárul ahhoz, hogy az élelmiszer ne érintkezzen semmiféle oda nem illő anyaggal.

Az ételt készítő dolgozók tiszta ruhát, csúszásmentes cipőt, hajvédőt és gumikesztyűt kell, hogy viseljenek, ezáltal az általuk készített étel biztosan mentes lesz fizikai és biológiai tényezőktől.

Hogyan lehet biztosítani a megfelelő higiéniát?

A konyhai felületek tisztán tartása, az élelmiszer-alapanyagok megfelelő szállítása, tárolása, hűtése, feldolgozása, a konyhai dolgozók személyi higiéniája mind-mind hozzájárul az előírások betartásához. Ezek megakadályozzák azt, hogy bármilyen fertőzés induljon ki a konyhából, a betartásukat pedig folyamatosan monitorozni, felülvizsgálni és dokumentálni is kell.

A védőkesztyű szerepe

A védőkesztyű egyrészt megvédi az ételt és az alapanyagokat attól, hogy az emberi bőrön lévő részecskék rákerüljenek, emellett pedig a dolgozó kezét is védi attól, hogy az étellel közvetlenül érintkezzen.

Háromféle kesztyűt találhatunk, az, hogy melyiket vásároljuk meg a konyhai dolgozók számára, sok mindentől függ. Elmondható azonban, hogy a nitril kesztyű az, ami a legtöbb előnnyel rendelkezik, ezért ennek beszerzése gyakorlatilag elengedhetetlen.

A gumikesztyűk

Ez a védőeszköz latexből készült, vagyis rugalmas gumiból. Ellenáll a baktériumoknak és a szennyeződéseknek, kényelmes, azonban sajnos nagyon sokan allergiásak a latexre és ezzel az anyaggal érintkezve piros, száraz, viszkető foltok alakulnak ki a bőrükön. Emellett a gumikesztyű a zsíroknak és az olajoknak csak rövid ideig áll ellen.

A vinyl kesztyűk

Ez a kesztyű PVC-ből készült, így latexallergiások számára is megfelelő választás. A zsíros, olajos közegben is helyt áll, egyetlen hátránya, hogy könnyen szakad.

A nitril kesztyű

A legoptimálisabb választás a vendéglátóipari közegben a nitril, mivel ez is latexmentes, ezáltal nem okoz allergiát. Ez az anyag nagyon ellenálló, így az elszakadásától sem kell tartanunk, emellett pedig a zsíros, olajos közeget is bírja.

Nem tartalmaz púdert, ami az élelmiszeriparban történő felhasználás egyik előírása, ráadásul szúrásálló, így a késsel történő munkavégzés sem jelent neki akadályt. Ellenáll a vegyszereknek, a baktériumoknak és nagyon kényelmes.

A konyhai dolgozók számára mindig biztosítani kell a megfelelő védőeszközöket, a nitril kesztyű tökéletesen megfelel erre a célra, ezért beszerzését mindenképpen érdemes megfontolni.