A balmazújvárosi fideszes korrupciós ügy legújabb fejezete

Veres Margit polgármester ügye „egy kőkemény fideszes korrupciós ügy”.

Demeter Pál emlékeztetett: február 25-én és 26-án folytatódott a hivatali vesztegetéssel vádolt balmazújvárosi polgármester, Veres Margit pere a Debreceni Törvényszéken, 25-én titokban rögzített telefonbeszélgetéseket hallgattak meg. Ezek szerint már 2012. december 13-án kész tényként beszéltek a támogatásról, pedig csak 18-án született meg a kormányhatározat,  és csak 21-én döntött az odaítélésről a balmazújvárosi képviselő-testület – tette hozzá.

Majd a telefonbeszélgetésekből idézett: Veres Margit a másodrendű vádlottnak azt mondta „megvagyok én a te autód nélkül, tudok én magamnak venni”. Tiba István pedig azt kérdezte Veres Margittól: „miért nem mondtad neki, akkor adjál ide 3 milliót és veszek autót magamnak”. Másnap, 26-án Tiba Istvánt tanúként hallgatta meg a bíróság – ismertette a képviselő, majd úgy fogalmazott: Tiba gyakorlatilag alátámasztotta Veres Margit magyarázatait, illetve beszélt az állítólagos 5 millió forintos kölcsönről is, melyet elmondása szerint két részletben fizetett vissza a vállalkozónak.
 
Az elmúlt héten a szocialisták is sajtótájékoztatót tartottak az ügyben, ami teljességgel hiteltelen és színpadias, hiszen maga az MSZP is támogatta Veres Margit polgármesteri indulását 2014-ben úgy, hogy a nyomozóhatóság már 2013 decemberében megkezdte a nyomozást az említett ügyben – hangsúlyozta Demeter Pál.

Kulcsár Gergely úgy nyilatkozott: a tárgyalásokon kiderült, hogy amikor ajándék autóról beszéltek az érintettek, akkor beszerzési áron megvételre kínált gépkocsiról volt szó, véletlenül sem vesztegetésről, illetve a Tiba István által zsebre tett 5 millió forint is csak egy baráti kölcsön volt, ami természetesen közcélra kellett a képviselő úrnak. A jobbikos honatya szerint a vádlottak

„hülyének néznek mindenkit az újságírókon keresztül, a bíróságon át, egészen a választókig”.

Majd kijelentette: ez egy kőkemény fideszes korrupciós ügy. A bíróságon azt vallotta Tiba István, hogy kölcsön kapta a pénzt, mert meg kellett előlegezni az önkormányzati tulajdonban levő Sport Kft.-nek, hogy a cég ne jusson csődbe, és a kölcsönt később két részletben fizette vissza – emelte ki Kulcsár Gergely, majd hozzátette: mindez történt 2012. december 22-én. Egészen biztos, hogy Tiba István hazudott, vagy a bíróságon tanúskodott hamisan, vagy a 2012-es vagyonnyilatkozatában közölt hamis adatot, ugyanis nem szerepel a vagyonnyilatkozatban ez az 5 millió forintos tartozás – húzta alá.

A vagyonnyilatkozatban az adott év december 31-i állapotnak megfelelő adatokat kell feltüntetni, az pedig egyáltalán nem életszerű, hogy Tiba december 23. és december 31. között – az ünnepek alatt és között – két részletben visszafizette volna az állítólagos tartozását – tért ki rá.

Majd az ügyet tisztázható lépéseiről beszélt: vagyonnyilatkozati eljárást fog kezdeményezni Tiba Istvánnal szemben, illetve Lázár Jánoshoz interpellációt intéz, és megkérdezi tőle, milyen lépéseket kíván tenni, illetve meddig tűri a korrupt politikusokat a környezetében. Ezen kívül vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményezne a Jobbik képviselője és kéri, hogy pártja példáját követve minden párt képviselője a saját vagyonnyilatkozatán túl házastársa és gyermeke javait is vallja be.

Végül a nemzeti ellenzék által meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultációról beszélt: nem véletlen, hogy a témakörök között szerepel a korrupció is, hiszen ideje lenne véget vetni a Habony Árpád, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc, Farkas Flórián és társaik mindenhatóságának. Így zárta: Vona Gábor április 2-án látogat el Debrecenbe, itt folytatja a konzultációt az emberekkel és az egyes szervezetekkel.