A balti államok állandó NATO jelenlétet szeretnének

Mindaugas Neimontas közölte, hogy a három ország közös levélben fordul a NATO európai haderejének főparancsnokságához (SHAPE). Elmondta, azt kérik a szövetségtől, hogy egy-egy, nagyjából hét-nyolcszáz katonából álló zászlóaljat állomásoztasson minden balti állam területén.

A javaslat szerint a csapatok rotációs alapon - a katonákat rendszeres időközönként váltva - tartózkodnának a Baltikumban, ahogyan a három ország légterének védelmét is ellátják a NATO-országok.

Neimontas szerint az állandó jelenlétet a "biztonsági helyzet teszi szükségessé", amely szerinte nem fog javulni, ezért van szükség elrettentő erőre.

A NATO-csapatok állandó baltikumi jelenlétének kérdését valószínűleg a katonai szervezet jövő évi varsói csúcstalálkozóján fogják megvitatni.

A balti államok az ukrajnai válság kirobbanása óta aggódnak amiatt, hogy orosz agresszió érheti őket, illetve hogy Moszkva a jelentős számú baltikumi orosz kisebbséget „manipulálva viszályt szíthat” a sokáig szovjet uralom alatt lévő országokban.