A Bem Palace a fideszes ingatlanoligarchák újabb műemlékrombolása lesz

A Jobbik szerint tűrhetetlen, hogy a kormány a neki kedves ingatlanbárókra szabja a műemlékvédelmi törvényt.

A legnépszerűbb ellenzéki erő képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy ami a Bem téren történik, kiválóan példázza a nagytőke gátlástalanságát.

Elmondta, hogy a HB Reavis az építkezéssel sem a műemlékvédelmi szempontokat, sem pedig a Bem térnek, mint közlekedési csomópontnak a teherbírását nem veszi figyelembe:

"Ez az épület szimbolikus helyszínen áll és történelmi jelentőséggel bír, hiszen az '56-os forradalom kirobbanásakor ez a tér kulcsszerepet játszott. Ilyen értelemben egy műemlék és egy történelmi helyszín teljes tönkretételéről is beszélhetünk."

Hozzátette:

"Hogyha ide Bem Palace néven üzletközpont épül, melyben irodák és üzlethelyiségek kapnak helyet, az olyan mértékben leterheli a környék infrastruktúráját, ami teljes mértékben élhetetlenné fogja tenni a környéket."

Gyöngyösi aláhúzta, mindez úgy valósulna meg, hogy a Radetzky-laktanyából valójában semmi nem marad a homlokzatot és a magtárat kivéve.

"Tehát mondhatjuk, hogy egyfajta 'kulissza műemlék-helyreállítás' jön létre. Ezzel nem csak a környezet és a tér egyensúlyát borítja fel a HB Reavis, hanem az UNESCO védelem alatt álló Duna-parti látképet is, ami Budapest arculatának egy lényeges eleme."

[fb_pages_codes:budapest]

Kiemelte, hogy a Jobbik határozottan ellenzi az ingatlanberuházást, és fölszólítja a kormányt, hogy

"álljon el azoktól a folyamatos törvénymódosításoktól, melyek csak az ő nagytőkéseinek érdekét szolgálják, a műemlékvédelmet és nemzeti örökségünket pedig alárendeli az ingatlanfejlesztő oligarchiának".

Gyöngyösi közölte, több panasz is érkezett hozzájuk, miszerint a kerület és a főváros nem tájékoztatta megfelelően a környék lakóit arról, milyen monstrumot készülnek a szomszédjukba építeni.

A Jobbik nevében arra kérte a lakosságot, hogy akár polgári engedetlenség keretében is tiltakozzanak és emeljék fel a hangjukat az építkezés ellen, hiszen rá lehet, és rá kell kényszeríteni a kerületet és a kormányt arra, hogy álljon el ettől a beruházástól.

"Fölszólítjuk a Fővárosi Kormányhivatalt is, hogy kezdeményezzen törvényességi felügyeleti eljárást a beruházással kapcsolatban, hiszen így a beruházó rábírható, hogy 2017-ig módosítsa a terveket."

- tette hozzá a képviselő, aki szerint tehát több szereplőn is múlik, hogy a HB Reavis elálljon az eredeti szándékától.

A sajtótájékoztatón sok helyi lakos is jelen volt, akik az esemény hivatalos szakasza után élénk beszélgetésbe bonyolódtak Gyöngyösi Mártonnal és Bodor Zoltánnal, a Jobbik II. kerületi önkormányzati képviselőjével, akik nagy érdeklődéssel hallgatták a környékbeliek panaszait.