A betegek lesznek a vesztesei a bürokráciacsökkentésnek

A tervezett és a kormány által nem cáfolt átalakítás tíz egészségügyi államigazgatási szervet érintő, erőltetett átalakítása még mélyebbre fogja taszítani, az amúgy is válságos állapotban lévő egészségügyet – közölte az Alfahírrel Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

„Orbán Viktor olyan szerveket akar megszüntetni és a minisztériumba kényszeríteni, ahol a krízisben lévő egészségügy talpon maradásáért dolgoznak nap, mint nap. Ezen intézmények további karcsúsítása, a tapasztalt dolgozók szélnek eresztése komoly károkat fog okozni az egészségügynek, amelynek az egészségügyi dolgozók és a betegek lesznek a vesztesei. A fűnyíróelvű bürokráciacsökkentés keretében még nagyobb kárt szenvedhet a jelentős nehézségekkel küzdő betegjogi rendszer, kiszolgáltatott állapotba sodorva a betegeket. A változás meg fogja zavarni a dolgozók nyilvántartásáért és képzésért felelős államigazgatási szerv működését, melynek következtében még többen, és még kevésbé követhető módon fogják elhagyni az egészségügyi pályát, illetve az országot.”

Lukács László György úgy véli: az intézmények tervezett minisztériumba való integrálása előrevetíti, hogy a kormány meg akar szabadulni az egészségügyben dolgozó szakértőktől és helyette, a válságpolitizálásra alkalmas, végrehajtó embereket akar ültetni a helyükre.

A jobbikos politikus szerint az egészségügyi háttérintézményeket érintő leépítés beláthatatlan károkat fog okozni az egészségügynek, aminek a betegek és a dolgozók lesznek a legnagyobb kárvallottjai.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a bürokrácia megfontolatlan átalakításának tervével, és ne taszítsa még mélyebbre a nehéz helyzetű ágazatot.