A Facebook leszámol a HVIM-mel

Az elmúlt órában a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom több tucatnyi oldalát kapcsolta le konkrét indoklás nélkül a Facebook. 

A tiltások és törlések hulláma néhány órával ezelőtt kezdődött el. Törlésre került a központi oldal mellett számos régiós és települési oldal is függetlenül attól, hogy a Kárpát-medence mely pontján volt, kik szerkesztették és milyen tartalom szerepelt rajtuk. A veszteség összesen közel százezer kedvelő. A különböző HVIM-es helyi oldalak szerkesztői egységesen ugyanazt a jelzést kapták, amely szerint

"Úgy tűnik, hogy az oldaladon közzétett tartalom nem felel meg a Facebook használati feltételeinek és a közösségi alapelveknek, így az oldal közzétételét visszavontuk."

Gyakran előfordul, hogy a közösségi oldal szankcionálja, ha gyűlöletbeszédre, pornográf tartalomra, vagy bármilyen bűncselekményre bukkan, de sokszor egyáltalán nem derül ki a figyelmeztetéséből, hogy pontosan mivel sértette meg egy felhasználó vagy oldalkezelő a felhasználási feltételeket. Ez történt most is. 
 
A Facebook természetesen biztosít arra lehetőséget, hogy kifogást lehessen benyújtani, de aki már próbálkozott ilyennel, az pontosan tudhatja, hogy nem sok haszna van. Ráadásul ellenben a Google szolgáltatásaival, a Facebook szinte elérhetetlen a felhasználója számára, hiszen se országonkénti székhelye, se telefonszáma nincs, csak egy sablonleveleket küldő support-felülete. A vármegyések tájékoztatása szerint ezúttal is felajánlotta azt, hogy ellenvetéssel éljenek, de azzal a feltétellel, hogy amennyiben az ellenvetésüket elutasítják, úgy véglegesen törlik az oldalt.
 
Ki is próbálták az egyik olyan oldalukkal az ellenvetést, amelyen fél éve nem volt semmilyen bejegyzés, de néhány percen belül végleges törlésre került, az oldal adminisztrátorát pedig 30 napos tiltással sújtották. 
 
Az oldalakat nem kötötte össze sem ugyanolyan bejegyzés, sem közös szerkesztő, az egyetlen összekötő kapocs a nevükben feltüntetett HVIM rövidítés volt.
 
Másfél éve írtunk már arról, amikor a Szent Korona Rádió 32 ezres oldalát is váratlanul törölte a Facebook, akárcsak a Tolvajkergetőkét, a Betyárseregét, a Romantikus Erőszakét és még számos nemzeti elkötelezedésű oldalt.
 
Az oldalakkal együtt veszett el a HVIM hagyományos, több, mint tíz éve megrendezésre kerülő fővárosi Trianon Felvonulásának eseménye is. A szombaton 16:00-kor az '56-osok terén kezdődő rendezvényen felszólal majd Toroczkai László, Zagyva György Gyula, Volner János, dr. Fülöp Erik, Dobay Gergely és Incze Béla is. 
 
"Az idei Trianon Felvonulás kiemelt jelentőséggel bír, még az elmúlt évekhez képest is, hiszen Mozgalmunk két székelyföldi vezetőjét továbbra is Bukarestben tartják fogva. Ekkora szükség talán még sosem volt az összefogásra"
- írja a Facebook cenzúrája által sújtott mozgalom az ismertetőjében