A fiatalság bizalma még több munkára sarkall minket

Többek között az elvándorlásról, a Jobbik fiatalok felé való felelősségéről, a tagozat életéről és jövőjéről beszélgettünk Farkas Gergellyel, a szervezet elnökével, a Jobbik frakcióvezető-helyettesével.

 - Mivel teltek a Jobbik Ifjúsági Tagozatának legutóbbi hónapjai? Nálatok is a bevándorlásról szólt az elmúlt időszak?
 
 - Természetesen mi is foglalkoztunk ezzel a kérdéskörrel, hiszen ifjúsági szervezetként is nehéz lenne erről hallgatni és próbáltuk a Jobbik álláspontját, helyzetre adott válaszait minél több korosztályunkbeli fiatalhoz eljuttatni. Mi azonban egy másik szemszögből is igyekeztünk megragadni a témát. Szerveztünk egy országos flashmobot a rendőrségekhez, laktanyákhoz, amelynek keretében aszfaltfeliratokkal fejeztük ki köszönetünket a határainkon szolgálatot teljesítő rendőrök felé. Célunk az volt, hogy felhívjuk a kormány és az egész ország figyelmét a rendőrök országhatáron végzett példás szolgálatára, munkájuk elismerésének fontosságára, valamint hogy köszönetünket tolmácsoljuk. De egy kicsit még visszamennék az időben: lehet, hogy nyáron általánosságban véve politikai uborkaszezonról beszélhetünk, nekünk mégis nagyon intenzív hónapjaink voltat. Kezdődött a több száz fő részvételével lezajlott országos sporthétvégénkkel, majd folytattuk a nyári fesztiválokon való részvétellel. Így voltunk jelen az EFOTT-on, a Campus Fesztiválon vagy épp a SZIN-en, és nagyképűség nélkül elmondható, hogy mindhárom helyen a mi sátrunk volt a legnépszerűbb a fiatalok körében. Néha olyan tömeg volt, mintha ingyen fröccsöt osztottunk volna…
 
 - Akkor nálatok tényleg nem volt uborkaszezon.
 
 - És még sok mindenről beszélhetnék… Szeretném megemlíteni a nyári táborunkat, ami az éves rendezvényeink közül az egyik legnagyobb, és amit ismét Erdélyben szerveztünk meg. Több mint 200 IT-s fiatal vett részt a gyönyörű környezetben, sokszínű előadásokkal és koncertekkel teli rendezvényen, amely egyben kiváló közösségépítő esemény is volt. De említhetném a rengeteg helyi rendezvényt, főképp a családi napokat, az egész országra kiterjedő, egészségügyi és szociális dolgozóknak köszönetet mondó flashmobjainkat, nyárra meghirdetett pályázatainkat vagy épp az idén is nagyon látványos és jól sikerült fáklyás felvonulásunkat október 23-án.
 
 - Említetted, hogy a nyári fesztiválokon Ti voltatok a legnépszerűbbek, ami egybecseng az Aktív Fiatalok 2015 júniusában bemutatott kutatásával. E szerint a fiatal szavazók között a Jobbik 35%-on áll. Minek köszönhető ez a jó eredmény?
 
 - Sok tényező közrejátszott ebben, az egész pártot átható fiatalosság, az Ifjúsági Tagozat aktivitása, az, hogy a fiatalokért igazából csak mi állunk ki, mi foglalkozunk a problémáikkal.
 
 - Akkor már hátra is dőlhettek?
 
 - Nem, én inkább éppen a másik oldalát világítanám meg ennek a kimagasló eredménynek. Ez pedig a felelősségünk e generáció felé. Látszik, hogy több százezer fiatal bízik bennünk. Bízik abban, hogy mihamarább megalakulhat a Jobbik-kormány, amely végre képes lesz azért tenni, hogy a kortársaink itthon maradhassanak, itthon tudjanak boldogulni. Egyszóval nekünk, Jobbik- vagy IT-tagoknak nem a mellünket kell döngetnünk az eredmény láttán, hanem éreznünk kell a felelősségünket, ami még több munkára kell, hogy sarkalljon minket. Én is ezt szoktam hangsúlyozni az IT-sek felé, hogy ezt várom el tőlük, ezért kell nap mint nap áldozatot hoznunk a munkánkkal ezért a generációért, akik egyben a jövő Magyarországát is jelentik.
 
 
 - Mi a véleményed a fiatalság mai helyzetéről?
 
 - Számos statisztika és személyes tapasztalat mutat rá a fiatalok nem túl rózsás helyzetére. Ezek közül egyértelműen a legsúlyosabb következménnyel járó az elvándorlás. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy ma már egyre gyakrabban az az apropója a házibuliknak, hogy valaki a külföldre való költözés előtt tart búcsúbulit, vagy épp összehívja a haverokat, amikor egy hétre hazajön a külföldi munkából. Sok tényező szerepet játszik a kivándorlás okai között, de mind egy okra vezethető vissza: ez a generáció sosem volt fontos az eddigi kormányoknak, és az ő problémáikkal nem foglalkoztak, mindig csak a felszín kapargatása folyt. Ebben szeretne radikális változást a Jobbik. Nem csak azért, mert jobban érezzük a kortársaink problémáját, mint a többi párt, hanem mert hazánk érdeke is ezt kívánja. Különben demográfiai katasztrófa elé nézünk, a nyugdíjrendszerünk felborul, a fiatal értelmiség más országokat fog gyarapítani tudásával.  Ezért kell mielőbb változást elérni.
 
 - A Jobbik szerint erről is csak az elmúlt 25 év tehet?
 
 - Ha nem akarok elfogult lenni, akkor a XX. század bukott politikai garnitúráján kívül meg kell említenem, hogy a mi korosztályunk hibája is, hogy ennyire háttérbe szorulhatott a fiatalok érdeke. A generációnk többsége apolitikus, nem látják be, hogy a politikai döntések az ő jövőjüket is befolyásolják, így nem mennek el szavazni. Velük is meg kell értetni, hogy a helyzetünk csak akkor lesz jobb, ha mi is alakítói és befolyásoló tényezői leszünk a közéletnek. Ezt is feladatunknak tekintjük.
 
 
 - Milyen terveitek vannak a Jobbik Ifjúsági Tagozattal a következő időszakra? 
 
 - Ismét nagyon aktív hónapok elé nézünk. Folytatjuk az Önkéntesség Évéhez kapcsolódó rendezvények sokaságát, majd pedig közeledve karácsonyhoz, egyre több karitatív programot szervezünk, például a Jótékonysági Bálunkat, vagy épp az országos Tiszta Szívvel akciót. Meghirdettünk egy tanulmányi versenyt, egy fotópályázatot, ill. a nemzeti érzelmű tehetségeknek a Ki mit tud?-ot. Megjelentettük az Eszmék Könyve című kiadványt, mely egy nagyon fontos mű lett a fiatalok helyes orientációjának kialakítása érdekében. Hamarosan meghirdetünk egy új kampányt a fiatalok érdekében, ezúttal a szakmai gyakorlatok hibáira felhívva a figyelmet, egyúttal bemutatva megoldási javaslatainkat is. Mindeközben folytatjuk a tagság oktatását a Jövő Ígéretei Képzéssel, a szokásos féléves vezetőképzőn már túl is vagyunk, de a szervezetépítésről sem feledkezünk meg. És akkor még a közösségépítő programok, bulik sokaságáról nem is beszéltem. Egyszóval sűrű, mozgalmas hónapok következnek ismét, de ez már csak így van jól 
 
Megjelent az ifjúsági Hazai Pálya legfrissebb számában.