"A Fidesz az állatkínzók mellé állt"

 Országgyűlés illetékes bizottságának fideszes többsége nem támogatta az állatkínzók büntetésének szigorítása érdekében benyújtott jobbikos javaslatot.

Egyed Zsolt közölte: az utóbbi idők brutális bűnesetei jelzik, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás nem bír visszatartó erővel. Mivel az állatkínzás, bántalmazás jelenleg vétség, a bírói gyakorlat szerint az ilyen ügyekben hozott ítéletek főként felfüggesztett börtönbüntetéssel végződnek, ami igaz az esetek 98 százalékára. Vagyis a politikus szerint hiába adott a törvényi háttér, a jelenlegi büntetési tételeknek semmilyen elrettentő hatásuk nincs.
 
[video: https://www.youtube.com/watch?v=BiTjIgslN1M]
 
A képviselő emlékeztetett arra is, egy hónappal ezelőtt utcára vonultak az állatvédők. A tüntetésen maga is jelen volt, emellett több állatvédő egyesülettel egyeztetett, ennek során került kialakításra az a jobbikos törvényjavaslat, amelyet a politikus beterjesztett a Parlament Igazságügyi Bizottsága elé. „A fideszes többségű bizottság nem szavazta meg a beadványom, amely azt tartalmazza, hogy három év helyett öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést kapjon az, aki állatkínzást követ el” - tájékoztatott Egyed. Szerinte ezzel a döntéssel a Fidesz egyértelművé tette, hogy az állatkínzók mellé állt.