A franciák szerint Aszad totális háborúra készül

Szerintük "totális háborút" készül indítani a felkelők kezén lévő térségei ellen.

"Mára egymillió ember él ostrom alatt. Nemcsak Aleppóban, hanem Homszban, Gútában és Idlíbben is, ez a valós helyzet Szíriában" - jelentette ki Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter újságírók előtt a heti kabinetülést követően.

A francia külügyi tárca vezetője szerint a napokban konferenciát szerveznek Párizsban azon államok részvételével, amelyek a szíriai politikai átmenetet Aszad nélkül képzelik el. A tanácskozásra többek közt az Egyesült Államokat, Szaúd-Arábiát és Törökországot várják. Stephane Le Foll kormányszóvivő elmondta, hogy a konferenciát december elején rendezhetik meg.

Rijád Hadad, Szíria moszkvai nagykövete az orosz fővárosban nyilatkozva rámutatott, hogy a damaszkuszi rezsim szerint Kelet-Aleppót terrorista csoportok ellenőrzik, és ott nincsenek ellenzékiek, akikkel tárgyalni lehetne. Hadad ugyanakkor bejelentette, hogy a szíriai kormány kész bárhol tárgyalni az ellenzékkel, de a terroristákkal szemben fegyveres harcot fognak folyatni. Rávilágított: Damaszkusznak nincsenek előfeltételei a béketárgyalások megindításához, viszont azoknak külföldi beavatkozás nélkül kell folyniuk. Emellett kifejezte meggyőződését arról, hogy a kormányerők győzni fognak Aleppóban.

Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel kapcsolatban a szíriai nagykövet megjegyezte, hogy a választási kampány során tett ígéreteiből lehetetlen következtetést levonni arra nézve, milyen álláspontot fog elfoglalni az Egyesült Államok új adminisztrációja Szíria kapcsán. Viszont reményét fejezte ki, hogy Washington hozzáállása a szíriai kormányhoz megváltozik.

Trump a The Wall Street Journalnek november 11-én adott interjújában elmondta, hogy 2017. január 20-án esedékes beiktatását követően az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni harcra fog összpontosítani, nem pedig arra, hogy eltávolítsa hatalmából Aszadot. Európai diplomaták kifejezték aggályukat, miszerint a szíriai államfő felbátorodhat azon, hogy Trump ígéretet tett: szorosabbra fűzi Washington viszonyát a damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszországgal.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerdai jelentése szerint az elmúlt nap során 105 ember vesztette életét Szíriában. Az emigráns szervezet által közölt adatokból kitűnik, hogy a halálos áldozatok közül 28-an civilek és 31-en pedig a kormányerők tagjai.

A SANA állami hírügynökség a szíriai hadseregre hivatkozva jelentette, hogy a kormányerők visszaverték IÁ-harcosok támadását Deir-ez-Zór városának repülőterénél. Emellett összecsapások voltak a kelet-szíriai város két kerületében is, amelyekben mintegy 30 szélsőséges vesztette életét.

A Szuríja al-Án hírportál szerint a dzsihadisták ismét kísérletet tettek arra, hogy áttörjenek Palmürához, de a hadsereg megállította őket a várostól keletre.