A franciák visszacsatolták Magyarországhoz Erdélyt

70 évvel forgatta vissza a történelem kerekét egy francia tévécsatorna, arra az időszakra, amikor Észak-Erdély Magyarország része volt. 

A Le Revenu francia gazdasági oldal sajátos módját választotta annak, hogy a II. Világháború befejezésének 70-ik évfordulójáról emlékezzen. A portál videóiban rendre egy, a negyvenes évek elejének európai viszonyait tükröző háttér előtt beszélnek a megszólalók - hívja fel a figyelmet a kolozsvaros.ro. A térképen a fénykorát élő, Ausztriát, Csehországot és Lengyelország nyugati felét magában foglaló Harmadik Birodalom, és  a "független" német bábállam, Szlovákia is szerepel  - valamint a Felvidék déli sávjával, Kárpátaljával és Észak-Erdéllyel gyarapodott Magyarország. 
 
 
Miután az 1941-ben német támadás következtében darabokra hulló Jugoszlávia itt még egyben van, és hazánk még a Délvidéket sem kapta vissza, minden bizonnyal egy 1940-es Európa-térképről van szó. Persze, a hagyományos francia nemzeti hiúság ezúttal is bejátszik: Észak-Erdélyt 1940 augusztusában csatolták vissza, ekkorra viszont Franciaország nagyobbik része már német megszállás alatt volt. Ez a fejlemény azonban lemaradt az ábráról.
 
A román média persze alaposan kiakadt,  hogy ezúttal onnan kapják az ívet, ahonnan eddig szinte csak támogatás jött. A francia diplomácia a 20. század eleje óta "távolba szakadt rokonokként" tekint a románokra, és Románia minden területi-hatalmi követelését lelkesen támogatták az elmúlt száz esztendőben.