A horvát miniszterelnök megint össze-vissza beszélt Magyarországról

A kormányfő arra a kérdésre válaszolt, hogy mit tesz Horvátország, ha Magyarország lezárja a horvát-magyar zöldhatárt.

A horvát közszolgálati televízió honlapján is látható videó szerint a horvát miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva azt állította:

Magyarországon már több mint egy éve nincs amerikai nagykövet, ami szerinte önmagáért beszél.

(Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete idén január 21-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.)

"Nem szeretek Magyarországról beszélni, mert annak mindig van etnikai áthallása"

 - hangsúlyozta.

"A magyarok ugyanolyan emberek, mint mi, ők is egy nemzet, de ami Budapest hivatalos politikáját illeti, számomra emberileg és európai szemmel nézve is elfogadhatatlan"

 - szögezte le.

A kormányfő úgy véli: Magyarország nem tudja lezárni határait, ha csak falat nem épít, olyan "szégyenletes" falat, mint amilyet (a magyar-szerb határon) Vajdaság felé is épített. Szavai szerint azt már lezárt határnak nevezik, mint amilyen Ciszjordánia és Izrael között létezik, amely nem fogja megállítani az embereket. "Mit fognak tenni, lőni fognak rájuk?" - fogalmazott a horvát kormányfő.

Zoran Milanovic azért látogatott el az opatovaci sátortáborba, hogy személyesen gratuláljon az ott szolgálatot teljesítő rendfenntartóknak a rendőrség napja alkalmából. A hivatalos sajtótájékoztató után körüljárta a tábort, majd néhány újságírói kérdésre is válaszolt.