A HVIM szemmel tartja a menekülttáborokat a Felvidéken is

A mozgalom mindig is kiemelt ügyként kezelte a bevándorlás problémáját, már évekkel ezelőtt felvették a harcot ezzel a folyamattal.

Ásotthalmon, ahol a legtöbb illegális határsértő lép be Magyarország területére, a mozgalom alapítója, Toroczkai László, polgármesterként folytat szélmalomharcot az általa felállított mezőőrség embereivel karöltve. Budapesten vármegyések napi rendszerességgel keresik fel a bevándorlók által megszállt tereket, aluljárókat, hogy a rendőrséget kötelezzék a velük szembeni intézkedésre. Ugyancsak a budapesti tagszervezetük nevéhez fűződik az eddigi legnagyobb bevándorlás-ellenes megmozdulás megszervezése is.

A HVIM felvidéken sem tétlen, már a gadóci rémhírek felröppenése óta folyamatosan figyelemmel kísérik a történéseket. A bősi népszavazás lecsengése után nagy a csend a menekülttáborral kapcsolatban. Senki nem tudja mikor és hányan jönnek. Hogy megtörjék a bizonytalanság csendjét, és hogy felmérjék a helyzetet, maguk jártak utána a dolgoknak.

A hétvégén először a nagyszarvai menekülttábort látogatták meg, mely a falu területén kívül, egy volt kaszárnyában lett berendezve. A környék csendes volt, a kapu melletti feliraton kívül semmi nem utalt arra, hogy menekülttábor üzemel az épületben. Annak ellenére, hogy sem nappal, sem éjjel nem sok mozgás volt a táboron belül, a feszültség tapintható volt. Akárhányszor álltak meg a kapu előtt, rögtön kijött egy biztonsági őr, aki figyelmeztette őket arra, hogy minden be van kamerázva és hogy nem adhat semmilyen információt. Bár a kaput zárva találták, a helyiektől megtudták, hogy a tábor nem zárt, a menekültek be szoktak sétálni a faluba, de jelenleg nem okoznak nagy gondot, mert csak 6-7 ember van itt elszállásolva.

A nagyszarvai tábor után a nagy port kavart bősi táborhoz mentek, amit azelőtt balkáni bevándorlók elszállásolására használtak, mígnem úgy döntött a szlovák kormány, hogy a bősiek nyakába importál Ausztriából 500 bevándorlót. A tábort képező hatalmas épületek a falu szélén, de közel a központhoz találhatóak és a területet semmilyen kerítés nem veszi körül. Szemmel láthatóan az objektum az ide tervezett embertömeg sokszorosának befogadására alkalmas, így félő, hogy további bevándorlókat is ide hozhatnak a jövőben. Szombaton nem sok mozgás volt a területen, csak a helyi gyerekek bicikliztek a most még üres épületek közt. A kihaltság ellenére az egyik épületben már működik a recepció.

Annyi bizonyos, hogy az épület belülről felkészült a bevándorlók fogadására, hiszen új fotelek, kávéautomata várja őket az előtérben és több lakrészt már most szellőztetnek.

A bősi lakosok közt természetesen állandó téma a közvetlen közelükben létrehozott tábor kérdése és a bizonytalanság, amiben élniük kell. Nem megerősített helyi információink szerint a bevándorlók első csoportjának érkezése jövő hétvégére várható.

A HVIM azt ígéri, hogy továbbra is figyelemmel fogja kísérni az eseményeket és határozottan elutasítja a szlovák kormány azon gyakorlatát, miszerint a gazdaságilag tudatosan elsorvasztott magyarok lakta régiót menekülttáborok létesítésével sújtja.