A jegybank felfüggesztette a NordTelekom tőzsdei kereskedését

A moratórium a törvény által előírt rendszeres tájékoztatás közzétételéig marad érvényben. A jegybank egyúttal 5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a kibocsátót.

Az MNB megállapította, hogy a NordTelekom Nyrt. nem készített összevont, konszolidált éves beszámolót annak ellenére, hogy egy 100 százalékos leányvállalattal rendelkezik, és így anyavállalatnak minősül. A társaság kivételszabályra hivatkozott, azonban ez a tőzsdén jegyzett társaságokra nem alkalmazható - jegyezte meg az MNB. A cég tehát nem rendelkezik a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott - az éves jelentés részét képező - konszolidált éves beszámolóval.

A jegybank szerint a tőzsdei kibocsátóktól fokozottan elvárható, hogy vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről a számviteli szabályokban meghatározott módon megbízható és valós információkat hozzanak nyilvánosságra.

A konszolidált beszámoló készítésének elmaradása a befektetők jogos érdekeit és a tőkepiac egyensúlyát veszélyezteti. A beszámoló biztosítja ugyanis, hogy a kibocsátó jövedelemtermelő képességéről, vagyonáról és annak alakulásáról, pénzügyi helyzetéről és jövőbeni terveiről megbízható és valós kép alakulhasson ki a befektetőkben - olvasható a közleményben.

Az MNB közleményében hasonló esetként említette, hogy 2016. május 4-én összesen 27 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezett öt, éves jelentéseik közzétételét elmulasztó kibocsátót.