A Jobbik megoldást kínál az áldozatok kártérítésére

Sok esetben az áldozatok nem kapják meg a bíróság által jogerősen megítélt kártérítést, mert az elkövetőknek vagy nincsen vagyona, vagy ha mégis, akkor pedig a bűnügyi költségek fedezése emészti fel ezt az összeget - mondta el Staudt Gábor, a nemzeti párt országgyűlési képviselője hangsúlyozta: ezt a pénzt az állam elveszi, így nem jut az áldozatoknak, illetve a családtagjaiknak.
 
A politikus emlékeztetett: két képviselőtársával, Lukács Lászlóval és Szávay Istvánnal írásbeli kérdéssel fordult az Igazságügyi Miniszterhez, ám csak egy semmitmondó, felháborító válasz érkezett. Pedig a büntetőeljárásról szóló törvényben szerepel, hogy az állam lemondhat a bűnügyi költségek kifizetésétől - tette hozzá a képviselő.
 
Az úgynevezett romagyilkosságok kapcsán annak ellenére került sor kifizetésekre, hogy azt a bíróság meg sem ítélte, erre egy kormányrendelet adott lehetőséget - húzta alá Staudt, majd elmondta: természetesen nem ezektől a családoktól sajnáljuk ezt a pénzt, de azt viszont felháborítónak tarjuk, hogy a Cozma és a Szögi ügyben miért nem született ilyen kormányzati intézkedés.
 
Dr. Varga-Damm Andrea felhívta a figyelmet azokra a bűnbandákra, amelyekről a közvélemény nagyon sokat tud, mégis háborítatlanul végezhetik a tevékenységüket, Marian Cozmát is egy bűnbanda gyilkolta meg, akik Enying és környékén terrorizálták a helyi vállalkozókat - tette hozzá.
 
Ha az állam vállalja az erőszak üldözését, ami egyébként a kötelessége is, akkor ennek az államnak az áldozatokkal szemben óvó-védő magatartást kell tanúsítania, a parlamentbe jutásom után az első javaslatom az lesz, hogy ezt a igazságtalanságot felszámoljam - szögezte le a nemzeti párt veszprémi jelöltje.
 
Erre két rendszert is kidolgozott; a költségvetésből egy alapot kell elkülöníteni ezekre, és később majd az állam behajtja a tetteseken ezt az összeget valamilyen formában, illetve kérje fel a kormány a biztosítótársaságokat olyan módozatok kidolgozására, amely során az állam néhány millió forint éves költséggel minden állampolgárra biztosítást köt, és ebből az összegből fedeznék a kártalanítást.
 
Ha ez a biztosítórendszer már működne, Marian Cozma családja is megkapta volna a kártérítést - tette hozzá dr. Varga-Damm Andrea.