A Klubrádió is jóllakott Slomóék Sóletfesztiválján

Közel 3,5 millió forint közpénzt adott az Erzsébetváros önkormányzata a rendezvényre.

A kérdések csak sokasodnak, miután Stummer János, Erzsébetváros jobbikos önkormányzati képviselőjének közérdekű adatigénylése után birtokunkba jutott az EMIH-val kötött pályázati szerződés és annak elszámolása is.

Elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy az EMIH által megszervezett Sóletfesztivál támogatása a többi pályázathoz képest igencsak kilógott a sorból. Az önkormányzat anyagi segítséget nyújtott például a Budapest-Fasori Református Egyházközségnek a templom és parókia biztonsági rendszerének kiépítésére, a gyülekezet közösségi termének bútorozására. Szintén az önkormányzat támogatásával újult meg a rózsák terei templom külső világítása. A Baptista Gyülekezet pedig tatarozási munkálatokra, korszerűsítésre és gyermektáborok szervezésére kapott támogatást az önkormányzattól.

Erzsébetváros önkormányzata „egyházi támogatás címén” összesen 3 420 000 forinttal támogatta az egynapos Sóletfesztivál megszervezését. Ha valaki esetleg arra gondol, hogy hatalmas mennyiségű sólet alapanyagot vásároltak az összegből és ilyesfajta tételekről sokasodnak a számlák EMIH-val kötött megállapodás elszámolásában annak bizony csalatkoznia kell.

A tételes beszámoló szerint az önkormányzat támogatásából finanszírozták a rendezvény hirdetését, hangosítását, egyes fellépők honoráriumát, de még a kötelezően előírt mentőszolgáltatás ellenértékét is. Az elszámolásból tehát úgy tűnik, hogy a fesztivál reklámköltségeinek nagy részét a kerületi támogatásból egyenlítette ki az EMIH, megbízást kapott többek között a Klubrádiót üzemeltető gazdasági társaság is.

A fesztivál ingyenes volt ugyan, viszont a sólet jegyeket 1500 forintos áron vásárolhatták meg az érdeklődők. Már akinek jutott, ugyanis a rendezvényen az első dolog, ami elfogyott, az a sólet volt. Sokan hiába látogattak ki, éhségüket legfeljebb valamelyik környező giroszosnál tudták csillapítani.

Az N1TV stábja is tiszteletét tette az eseményen, de a hitéletnek a „Kérdezd a rabbit” programon kívül ők sem találták különösebben sok nyomát. A tapasztalatok és új információk fényében pedig tényleg érdemes feltenni a kérdését: egy ilyen fesztivált miért kell közpénzekből, milliókkal támogatnia az önkormányzatnak?

[video:https://www.youtube.com/watch?v=pfAHjQGAnXU]

Lapunk megkeresésére Erzsébetváros Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottságban a fesztivál önkormányzati támogatását egyedüliként ellenző Stummer János elmondta: a rendezvény nem kapcsolható a hitélethez, tehát semmivel nem indokolható az, hogy erre több millió forintot adott az önkormányzat, különösen annak fényében nem, hogy ha megvizsgáljuk a többi pályázatot, pláne a végül beadott pénzügyi elszámolást.

A Jobbik politikusa ígéretet tett továbbá arra, hogy meg fogja vizsgálni, milyen jogi lépéseket lehet tenni az ügyben.