A kormány akaratát figyelmen kívül hagyhatják, de a népakarattal ezt nem tehetik

Alekszisz Ciprasz vasárnap, szavazatának leadása után nyilatkozva kijelentette: a referendum üzenete az, hogy a nép kezébe vette önnön sorsát.

"A kormány akaratát figyelmen kívül hagyhatják, de a népakarattal ezt nem tehetik" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, a vasárnapi referendummal a görög nép azt üzeni, hogy kezében tartja sorsát, a demokrácia legyőzi a félelmet, az elszántság győz a félelem propagandája felett".

"Biztos vagyok abban, hogy egy új utat nyitunk meg Európa népeinek" - tette hozzá. A kormányfő szürke nadrágot, fehér inget viselt, nyugodt és mosolygós volt, egy észak-athéni iskolában berendezett szavazóhelyiségben adta le voksát. Az emberek a nemet skandálták, amikor elhaladt mellettük.

A hírügynökségek által megszólaltatott szavazók egy része úgy tekint a referendumra, mint annak lehetőségére, hogy leváltsa a kormányt. Az egyik nemmel szavazó viszont így fogalmazta meg hozzáállását: igent mondanál annak, aki előtte jól pofon ütött?  

A Görögországi Kommunista Párt (KKE) aktivistái több szavazóhelyiség előtt a voksolásról próbálják meg lebeszélni az embereket. Azt hangoztatják, hogy nem és igen egyre megy, semmi különbség köztük. A párt a "kettős nem" politikájának a jegyében azt hirdeti, hogy mind a nemzetközi hitelezők, mind a Ciprasz-kormány javaslatait el kell vetni.