A kormány Borsodba is küldene migránsokat

A helyi Fidesz 40-60 iskolás korú migráns oktatásáról, vagyis hosszútávú itt tartásáról tárgyal.

Hocza Tamás azonban meg is válaszolja a feltett kérdést; a határozott nem helyett Török Dezső fideszes elnök közölte: 40-60 iskolás korú migráns oktatásáról, vagyis hosszútávú itt tartásáról már folynak a kormánnyal a tárgyalások, és ez még csak a kezdet.
 
A jobbikos politikus figyelmeztetett: a gyermekekkel érkező felnőttek többszáz fős tömege egy olyan társadalmi krízis kezdetét jelentheti, ami Borsod számára könnyen a vég lehet, legyen szó oktatásról, szociális ellátásról vagy közbiztonságról.
 
A Jobbik álláspontja egyértelmű: az illegális bevándorlókat a hadsereg segítségével válogatás nélkül vissza kell fordítani a határon, aki pedig már itt van, azt abban kell segíteni, hogy minél hamarabb eljusson Nyugat-Európába -
és nem Borsodba, ahogy azt a fideszesek tervezik - tette hozzá Hocza.
Felszólítjuk a Fidesz megyei politikusait, nyilatkozzanak arról, támogatják-e, hogy a kormány Borsod-Abaúj-Zemplénbe migránsokat küldjön! - olvasható a közleményben.

Török Dezső tagad

 „Nem az hangzott el a migránsokkal kapcsolatban a közgyűlésen, amit Hocza Tamás, a Jobbik képviselője állít” – cáfolta a neki tulajdonított kijelentést Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A képviselő állítása szerint az elnök közölte: „40-60 iskolás korú migráns oktatásáról, vagyis hosszútávú itt tartózkodásáról már folynak a kormánnyal a tárgyalások, és ez még csak a kezdet.”  A képviselő ezt követően a gyermekekkel érkező több száz fős felnőtt tömeggel riogatott.
 
Ezzel szemben a hivatalos hangfelvétel alapján a következőt válaszolta Török Dezső a kérdésre: „A migránsok helyzetével kapcsolatban képviselő úr hozzám nem érkezett a minisztériumtól semmilyen megkeresés a migránsokkal kapcsolatban. Az SZGYF megyei vezetőjével folytattam egy rövid értekezletet erről a témáról. Annyi felkérést kaptak, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy esetleg a megyében mintegy 40-60 gyermeknek az elhelyezésére van-e lehetőség és a forrást is biztosítják hozzá. Ennél több megkeresés nem érkezett a migránsok helyzetével kapcsolatban…”
 
„Tehát szó sem volt konkrét tárgyalásokról, pláne nem több száz migráns ide telepítéséről” – zárta a tájékoztatást Török Dezső.
 
Értjük: konkrét tárgyalás nem volt, csak vizsgálják a lehetőséget. Egyelőre.