A Krétakört is vizsgálni fogja a NAV

Összesen hat olyan civil szervezet van, akik a Norvég Civil Támogatási Alapból kaptak pénzeket és most tüzetes ellenőrzés alá vonja őket a vádhatóság. Közüllük ötöt korábban ellenzékinek vélt a kormány - írja a hvg.hu.

A Krétakör hétfőn kapta meg azt a január 20-i levelet, amelyben a NAV bejelenti, hogy három évre visszamenőleg minden dokumentumot bekér a színháztól. Erre február 11-ig kaptak határidőt.

Velük együtt már összesen hat támogatott civil szervezet ellen indított vizsgálatot a NAV. Közülük eddig a nők jogait védő Patent Egyesület, valamint a paksi bővítést kritizáló Energiaklub erősítette meg, hogy vizsgálódik ellenük az adóhatóság.

Gulyás Márton, a Krétakör korábbi ügyvezetője azt mondta, hogy adószámuk alapján a dél-budai NAV-iroda illetékességébe tartoznak, a levelet mégis a kiemelt ügyekkel foglalkozó észak-pesti iroda adta fel. A Krétakörnél a Nemzeti Kulturális Alap tavaly tartott átfogó ellenőrzést, és mindent rendben találtak, csak úgy, mint a magáncégekkel elvégeztetett auditálások alkalmával.