A nagyvállalatok vezetői nem támogatják a kormányváltást

A levélben megfogalmazott véleményük szerint, ha a május 7-ei parlamenti választásokon "irányváltás" történne, az munkahelyeket sodorna veszélybe, elriasztaná a beruházókat, és így a gazdasági kilábalást is kockára tenné.

A levelet, amelyet a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap közölt szerdai kiadásában, 103 üzleti vezető írta alá, köztük olyan óriáscégek vezérigazgatói, mint a BP olajipari konglomerátum, a Costa Coffee és a Pizza Express étteremhálózatok, vagy a Primark és a Mothercare áruházláncok.

A felhívást aláírta Peter Grauer, a Bloomberg pénzügyi információszolgáltató és médiacsoport elnöke is, jóllehet Ed Miliband, a jelenlegi brit kormánykoalíció első számú kihívója, az ellenzéki Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje a héten éppen a Bloomberg londoni központjában ismertette pártja választási programjának gazdaságpolitikai elemeit. 

Az aláírók által vezetett cégek közül harminc szerepel a Londoni Értéktőzsde legnagyobb tőkeértékű vállalatai alkotta FTSE-100-as, illetve FTSE-250-es indexekben.

A nyílt levelet szignáló vállalatvezetők szerint a Konzervatív Párt vezette jelenlegi brit kormány jó az üzleti szektor számára, mert gazdaságpolitikája támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést. Az aláírók szerint David Cameron miniszterelnök és pénzügyminisztere, George Osborne politikájának különösen fontos eleme a társasági adó folyamatos csökkentése.

A társasági adó éppen szerdai hatállyal csökkent egy százalékponttal 20 százalékra. Az előző, 2010-es választások idején - amikor a Munkáspárt vezette addigi kormányt felváltotta a mostani konzervatív-liberális koalíció - ez az adónem még 28 százalék volt.

A levelet aláíró vállalatvezetők szerint a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájának eredményeként a brit gazdaság tavaly gyorsabban növekedett, mint a világ többi nagy ipari gazdaságai közül bármelyik. A cégvezetők hangsúlyozzák, hogy vállalataik a most véget ért kormányzati ciklusban összesen 1,85 millió új munkahelyet teremtettek Nagy-Britanniában.

Az aláírók szerint ezt a kilábalási és munkahelyteremtő folyamatot sodorná veszélybe az esetleges "irányváltás" a májusi választásokon.

A levél egyszer sem említi a Munkáspárt nevét, ám egyértelmű, hogy a vállalatvezetők a Labour gazdaságpolitikai terveivel kapcsolatban fogalmazták meg aggályaikat, mivel a Konzervatív Párton kívül csak a Munkáspártnak van reális esélye arra, hogy a jövő havi választások után kormányt alakíthasson.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője a BBC-nek adott szerdai nyilatkozatában nem titkolta, hogy ha pártja májusban kormányra kerül, a nagyvállalkozókra róna többletterheket. Kijelentette, hogy a munkáspárti kormány 50 százalékra emelné az évi 150 ezer fontnál (62 millió forintnál) többet keresők személyi jövedelemadó-kulcsát, a 2 millió fontnál (825 millió forintnál) nagyobb értékű ingatlanokra pedig külön luxusadót vetne ki. A Labour programjában szerepel a társasági adó visszaemelése is 21 százalékra.

Miliband a BBC-nek mindezt azzal indokolta, hogy "a legszélesebb vállakra kell rakni a legnagyobb terhet".