A norvégok félnek az oroszoktól, a NATO segítségét kérik

Solberg a lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a NATO-nak válaszlépéseket kell tennie az orosz fegyverkezésre az északi területeken. "Nem akarunk militarizálást északon. De uralnunk kell a hajózást. Egyébként jó kapcsolatot ápolunk Oroszországgal, és nem gondoljuk, hogy szándékában állna megtámadni minket" - mondta a norvég miniszterelnök, aki külügyminiszterével és védelmi miniszterével részt vesz a pénteki és szombati varsói csúcstalálkozón.

A NATO tagországai az előzetes közlések szerint egyebek között arról döntenek, hogy zászlóaljakat vezényelnek a balti országokba és Lengyelországba. Az NTB norvég hírügynökség szerint Solberg attól tart, hogy a találkozón az északi tengerek védelme nem kap akkora figyelmet, mint a Norvégiától délkeletre eső területek.

Solberg megjegyezte: "nehéz utánpótlási vonalakat biztosítani, ha nem uraljuk a tengereket. Ahhoz, hogy hajókat és felszereléseket lehessen behozni, ellenőrzés alatt kell tartani a légteret és a tengert".

A kormányfő hozzátette, hogy az északi tengerek biztonságával kapcsolatban keserű emlékei vannak Norvégiának a második világháborúból.

Norvégiában egyébként éppen mostanában sugározzák, s nagy népszerűségnek örvend az Okkupert (Megszálltak) című televíziós sorozat, amely egy elképzelt, a nemzetközi közösség által jóváhagyott orosz megszállásról szól. A történet szerint Norvégiában egy radikális természetvédő párt kerül hatalomra, amely betiltja a kőolaj- és földgázkitermelést. Ezért az orosz hadsereg megszállja a skandináv országot, és a nemzetközi hatalmak támogatását is bíró Oroszország az ellenőrzése alá vonja a jelenleg a norvég export 67 százalékát kitevő kőolajat és földgázt.