A pakisztáni hadsereg átfogó támadást indított a tálibok ellen

Az afganisztáni határnál húzódó, bevehetetlennek tartott völgyben meglehetősen tevékenyek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal együttműködő szélsőséges csoportok.

A hadsereg decemberben indított szárazföldi és légi hadjáratot a tálibok és a velük szövetséges Laskar-i-Iszlám nevű lázadószervezet fegyveresei ellen Haiber tartományban és Dél-Vazirisztán körzetben, miután iszlamista fegyveresek 154 embert – közöttük 133 iskolást – mészároltak le a pakisztáni Pesavarban.

A biztonsági erők a Khyber törzsi térségben fekvő Tirah-völgy bevételére indított művelet március végi kezdete óta állítólag mintegy 230 iszlamista felkelővel végeztek. A tálibok szóvivője ugyanakkor tagadta a hadsereg harci sikerereit, és arról számolt be, hogy harminc katonát öltek meg. Az AFP francia hírügynökség azonban egyik értesülést sem tudta független forrásból megerősíteni, a körzetbe ugyanis nem engednek be újságírókat.

Ha sikerül elfoglalni a völgyet, akkor az lesz az első alkalom a történelem során, hogy a központi kormánynak sikerül kiterjesztenie a hatalmát a hagyományosan haramiák és lázadók uralta térség felett.

"Ez a Laskar-i-Iszlám és a tálibok utolsó menedéke. A harc a túlélésükről szól" - mondták nevük elhallgatását kérő katonai illetékesek. Titkosszolgálati értesülések szerint Fazlulla molla, a pakisztáni tálibok vezetője is a Tirah-völgyben rejtőzködik.

A pakisztáni tálibok és szövetségeseik több mint egy évtizede vívnak fegyveres harcot Iszlámábád ellen, és céljuk iszlám törvényeken alapuló uralom bevezetése. A tálibok támadásaiban több tízezer pakisztáni vesztette életét.