"A szabadság alapja a föld” - írhatták volna ezt is az óriásplakátokra

Fazekas Sándor megkésett figyelmeztetése.

Már pedig igaza van Fazekasnak, még ha az általa képviselt igazságnak minden részletét nem is bontotta ki vasárnap a hallgatóságának. A fideszes honatya 2010 óta felel a birtokpolitikáért, amelynek talán legszimbolikusabb momentumává Mészáros Lőrinc felemelkedése vált. Az egykori gázszerelő már 2011-től kedvezményezettje a rendszernek, az azóta Alkotmánybíróság (Ab) elé került földbérleti pályázatok megalapozták a miniszterelnökhöz kapcsolható felcsúti nagybirtok-rendszer kialakítását.

Ennél persze sokkal nagyobb összeggel gazdagodott az Orbán-kormányok regnálása alatt Csányi Sándor OTP-vezér, akiről olykor elfelejtjük, de ő hazánk legnagyobb földbárója.

Fazekas miniszter nevéhez köthető az a földforgalmi törvény is, amely kiskaput biztosított a külföldiek tulajdonszerzéséhez, felkínálva Brüsszel számára a hazánkkal szembeni kötelezettségszegési eljárások megindítását. Ugyanakkor ezzel még a hatszor módosított gránitszilárdságú alaptörvényüknek is ellentmondtak, amiről szintén van már Ab-határozat.

Még védi a Fidesz a bűnben született földpolitikáját

Még elkeseredetten védi ugyan a Fidesz az Orbán-kormány földpolitikáját, ám egyre közelebbinek tűnik annak összeomlása. Ha pedig ez a kártyavár összedől, maga alá temetheti az egész Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Bár a Habony-média sikeresen elhitette a magyar társadalommal, hogy a termőföld ügye nem sorskérdés, a fideszes képviselők (akár strómanokon, családtagokon keresztül) bizony ragaszkodnak a birtokaikhoz; és persze az azután járó uniós földalapú támogatásokhoz.

A taláros testület előtt van már az az NFA-törvény is, amely intézményesítette a Fidesz második nagy földprivatizációját, amellyel bebetonozták oligarcháikat. Még azon az áron is, hogy EU-s "földművesek" is licitálhattak magyar birtoktestekre.

A Fidesz reménykedhet: Kanada még nem mondott le a CETA-ról

A harcnak még közel sincs vége: Chrystia Freeland, Kanada kereskedelmi minisztere még itt van a kontinensen, szombaton Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és Paul Magnette vallon miniszterelnökkel tárgyalt az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményről (CETA). Hazánkat azonban nem érheti panasz: továbbra is éltanulóként támogatjuk a CETA-t.

A legaggasztóbb mégis az, hogyha bejött volna Orbánék számítása, péntekre az Európai Unió állam- és kormányfői rábólintanak az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre (CETA), megnyitva ezzel a magyar mezőgazdaságot az észak-amerikai óriás agrárkémiai vállalatok előtt.

"A szabadság alapja a föld, és a nemzet nem létezhet a haza földje nélkül"

- figyelmeztetett a miniszter. Kár, hogy nem ezeket a szavakat írták fel a kormány óriásplakátjaira.