"A terrorizmus megfékezése nem jelentheti a jogállamiság csorbítását"

Hollande a jogállamiságot érzi veszélyben a jobboldali ellenzék javaslatai miatt.

Jogosnak nevezte a franciák dühét szerdán Francois Hollande államfő a múlt heti 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadás miatt. Ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte a nemzeti összefogást a terrorizmussal szemben.

Az ellenzék az elmúlt hat napban azzal vádolta meg a baloldali kormányt, hogy nem tett eleget a terrortámadások megfékezése és a franciák védelme érdekében. A köztársasági elnök arra kérte politikai ellenfeleit, hogy tartózkodjanak a csúsztatásokról és a túlzásoktól.
    
"Egy ilyen tragédia után jogos a düh, de nem fordulhat gyűlölködésbe és gyanúsítgatásba" - fogalmazott Francois Hollande a csendőrség egyik kiképzőközpontjában tett látogatásán a délnyugat-franciaországi Saint-Astierban. "Vitára szükség van, de az nem törheti meg a szükséges egységet és nem rombolhatja az elengedhetetlen kohéziót" - tette hozzá.
    
A francia nemzetgyűlésben az államfő az ellenzéknek azt üzente, hogy a terrorizmus megfékezése nem jelentheti a jogállamiság csorbítását. "Akik ezt hirdetik, azok zavart keltenek az emberekben a félelem és a zavarodottság hangulatát kihasználva" - mondta a köztársasági elnök.
    
Jóllehet a kormány azt hangsúlyozza, hogy "további merényletekre lehet számítani és ártatlanok fognak meghalni", a kormányzó szocialisták a jogállamiságra hivatkozva nem támogatták az ellenzék legtöbb szigorító intézkedését, amelyet a jobbközép Köztársaságiak tudomásul vettek. Ezek közül a legvitatottabb az olyan - mintegy 11 ezer - ember megelőző elzárása volt, akiket a titkosszolgálatok radikális kapcsolataik miatt tartanak nyilván.