A Trump-elnökség első pozitív hozadéka: Földbe állhat a TTIP!

Cecilia Malmström, az Európai Unió kereskedelempolitikáért felelős biztosa úgy nyilatkozott, hogy Trump-adminisztráció részéről valószínűleg fölösleges a tárgyalások folytatását várni a TTIP ügyében.

A tisztviselő szerint "nem lehet tudni pontosan, mi következik", mivel a szabadkereskedelmi szerződés minden valószínűség szerint "nem tartozik majd az új kabinet első számú prioritásai közé".

Malmström úgy fogalmazott: "szünet" következhet a tárgyalások folyamatában.

Azt azonban egyelőre nem tartják valószínűnek Brüsszelben, hogy teljes egészében lapátra kerül az egyezmény, melyet ezév végéig terveztek nyélbe ütni a felek.

Ennek feküdhet most keresztbe Trump protekcionista gazdaságfelfogása, szerinte ugyanis a hasonló megállapodások veszélyeztetik Amerika versenyképességét és az ottani munkavállalók érdekeit. Ennek szellemében többször is ígéretet tett arra, hogy felmondja a TPP-t (Csendes-óceáni Partnerség), a NAFTA-t (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) pedig újratárgyalja.

[fb_pages_codes:econation]

A TTIP sorsa valószínűleg azon fog múlni, hogy a republikánus politikus kit nevez ki főtárgyalónak; eddig két lehetséges jelölt került szóba: Dan DiMicco a Nucor acélipari cég volt vezérigazgatója, aki harcos protekcionista, valamint a PayPal-alapító Peter Thiel, aki viszont libertariánus nézeteiről ismert.