Abszurdisztán: hónapokat csúszik az orvosok itthon maradását támogató ösztöndíj

Az ösztöndíj arra hivatott, hogy itthon tartsa a rezidenseket. De nem kapják meg.

Az újság keddi cikke szerint a nettó 100 ezer forintos ösztöndíj arra hivatott, hogy itthon tartsa a rezidenseket. Egy szakorvosjelölt most petíciót indított, mert négy-öt hónapot is csúszik az ösztöndíj kiutalása.

Kokas Bálint a lapnak hangsúlyozta, a rezidensek megélhetése az ösztöndíjtól függ, és bár a teljesítési igazolásokat időben leadják, a pénz nem érkezik meg.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke elmondta, már decemberben jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, hogy probléma van, azóta tárgyalnak a megoldásról. Remélhetőleg hamarosan kihirdetik azt a jogszabályváltozást, amely kiküszöböli a hibát - tette hozzá.

A papíralapú igazolások és a bürokrácia miatt most hosszú időt vesz igénybe, amíg kiderül, valóban jogosult-e valaki a támogatásra. Sipka Balázs szerint a bonyolult rendszer miatt a rezidensek felének késve érkezett meg a kifizetés.

Lukács László György jobbikos frakcióvezető-helyetteskeddi közleményében azt írta,

Az egészségügy terén tanácstalan kormány tesze-tosza minisztériuma már az alapvető feladatát sem tudja jól ellátni azzal, hogy az ágazati dolgozók európai viszonylatban is legalacsonyabb béreit legalább időben kifizesse. Balog Zoltán miniszternek el kellene gondolkoznia a folyamatos hibákon, és összerakni a képet; nem véletlenül mondják, hogy távozása a tárca éléről hamarosan várható. Az állandó, az egészségügyi dolgozók körüli kifizetési káosz jól mutatja, hogy az egészségügynek önálló minisztériumra lenne szüksége és nem sokadrangú ügyként kellene kezelni azt és a benne felbukkant krízisjelenségeket.

A Jobbik azt kéri a kormánytól, hogy végre emberelje meg magát, és fejezze be az egyébként is rossz helyzetben lévő egészségügyi dolgozók fizetése körüli ügyetlenkedést.