Áder János húga tudott a bicskei pedofilügyről, miután hallgatott, előléptették

Áder János húga tudott a bicskei pedofilügyről, miután hallgatott, előléptették

Pölöskei Gáborné Áder Annamária főosztályvezetőként nem intézkedett, amikor felmerült a bicskei gyermekotthonban történt szexuális zaklatások gyanúja. Később a fideszes pedofilbotrányban szintén érintett Balog Zoltán miniszter államtitkárává léptették elő.

Miután a szexuális abúzus egyik bejelentői átadták neki jelentésüket, illetve a bántalmazott gyerekek vallomását, azonnal fegyelmi eljárást indított, és néhány nappal később megtették a rendőrségi feljelentést is – mesélte el a Népszavának adott interjúban Csókay László, aki a bicskei gyermekotthont fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt a szexuális erőszakról szóló 2011-es bejelentéskor, még a Tarlós-korszakban.

Csókayék feljelentése nyomán kilenc hónapig nyomozott a rendőrség, ám végül ejtették az ügyet:

Annak a vizsgálatnak az eredménye volt az, hogy nem állapították meg bűncselekmény elkövetését. Ezzel zárult a nyomozás 2012 nyarán.

Azért függesztették fel a V. Jánossal szemben indított munkáltatói fegyelmi eljárást, mert bíztak a rendőrség hatékonyságában. A 2011-2012-es nyomozást így megúszta a pedofil intézményvezető, de 2016-ban már másra jutott a rendőrség.

Arról, miszerint elküldte volna a további bejelentőket azt mondta, nem volt szükség arra, hogy többen is jelezzék neki a gyermekbántalmazást, hiszen két bejelentő alapján megindítják az eljárást. Összesen 34 embert hallgattak ki az ügyben, akiknek a zöme felnőtt volt – tette hozzá.

Pölöskei Gábornét és Csomós Miklóst is folyamatosan tájékoztattam minderről. De a főosztályvezető asszony rám bízta a dolgot, nem szólt bele, hogyan intézem

– mondta el Áder János húgának hozzáállásáról Csókay László.

Hozzátette: a területért felelős főpolgármester-helyettessel, Csomós Miklóssal döntött végül úgy, hogy elindítják az eljárást.

Arról az ügy kipattanásának idején nem tudott, hogy V. János egy korábbi munkahelyéről azért volt kénytelen eljönni, mert egy anya panaszt tett amiatt, hogy szexuálisan zaklatta a gyerekét. A szakmai ellenőrzési mechanizmusok akkor még nem fedték fel, hogy mit művelt a pedofil bűnelkövető.

V. Jánost fizetett szabadságra küldték a pedofilügy első vizsgálatának idejére, és ekkor kiköltözött a gyermekotthonban lévő szolgálati lakásából is.

Ez utóbbira Csókay László személyesen kérte meg.

A rendőrségi vizsgálat lezárultával, 2012. június végén Csókay tájékoztatta a gyermekotthon összes dolgozóját az ügyről, valamint visszahelyezte V. Jánost a pozíciójába.

Felhívtam a figyelmét arra, hogy a későbbiekben a gyerekekkel való kapcsolattartás során különösen ügyeljen a gyerekek személyes testi határainak tiszteletben tartására.

Azt is kérte, hogy az intézményben dolgozó pszichológusok minden segítséget adjanak meg a gyerekeknek. Azt a Népszava kérdésére válaszolva kétségbe vonta, hogy gratulált volna V-nek a visszahelyezéséhez, de örült, hogy nem találnak bántalmazásra utaló bizonyítékot az általa felügyelt intézményben.

Mivel 2012-ben nyugdíjba ment Csókay Lászlónak már nem volt köze ahhoz, hogy V. Jánost 2015-ben Bárczy István díjjal tüntette ki Tarlós István által vezetett a fővárosi önkormányzat. Szerinte a javaslat kívülről kellett, hogy érkezzen.

Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt

– jellemezte az elítélt pedofil bűnöző szakmai munkáját Csókay László. Szerinte az jelenti a problémát, amikor valakinek a személyiség-defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét.

Csókay László négy gyermekvédelemmel kapcsolatos kurzust oktatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Az egyetem a ma reggeli interjú után

azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyát, és nem tartanak igényt az oktatói munkájára

– számolt be a 444.

(Címlapkép: Pölöskei Gáborné, a KIM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a Svájci-Magyar Együttműködési Program végrehajtási megállapodásának aláírásán a Kulturális és Innovációs Minisztériumban (KIM) 2023. november 29-én. MTI/Hegedüs Róbert)