Adorján Béla: "A magyar államnak és a kormánynak sem víziója, sem válasza nincs ezekre"

Adorján Béla: "A magyar államnak és a kormánynak sem víziója, sem válasza nincs ezekre"

Válaszokat kell adni a Kárpát-medencében a vízproblémák, az elsivatagosodás, az energiaforrások kérdése, vagy épp a népvándorlás kezelése kapcsán - sürgeti a Jobbik elnöke, aki szerint rengeteg kihívással kell szembenézni.

"Fiatalabb koromban a Felső-Tisza teljes szakasza hajózható volt, uszályok és személyszállító hajók egyaránt közlekedtek" - idézte fel szerda esti bejegyzésében Adorján Béla, aki az aszály sújtotta folyónkhoz látogatott.

A Jobbik elnöke emlékeztetett, a Tisza vízállása évszaki ciklusokra osztva mindig augusztus közepére érte el a legalacsonyabb szintjét, de még a legkisebb vízhozamok esetében is ritka volt a -50-es vízállásnál alacsonyabb szint.

Tegnap a Tisza -180-as vízállást mutatott, és az ehhez hasonló drámai körülmények egyre gyakrabban megtapasztalhatók. A kevés víz és az évtizedek alatt végbemenő mederfeltöltődés azt eredményezte, hogy mára nem csupán a hajózás szűnt meg teljesen a Felső-Tiszán, de a csónakok használata is rendkívüli körültekintést igényel

- figyelmeztetett a jobboldali párt vezetője.

Adorján egy másik Facebook-posztjában azt írta:

A világ változik, és egyre veszélyesebb lesz. Ha nem alkalmazkodunk ehhez, nem lesz jövőnk a hazánkban.

A szabolcsi pártelnök rámutatott, környezetünk döbbenetes gyorsasággal változik, aminek hatását már mindannyian érezzük. "Érezzük a városainkban, a falvakban, látjuk az elszáradt, kiégett földeken, az elapadt patakokban, az épphogy csordogáló Tiszán, a szomjazó erdőkben. De látjuk az extrém villámárvizekben, áradásokban, vagy éppen a hirtelen elfagyott termésben."

Az ellenzéki politikus szerint "látjuk, tapasztaljuk, hogy a környezeti változások miatt rengeteg kihívással kell szembenéznünk, alkalmazkodnunk kell".

"Ez a kor épp csak, hogy elkezdődött, a következő évtizedekben ennél csak nehezebb időszakok következnek. A környezeti változásokkal ráadásul migráció, politikai instabilitás, és háború is járhat, amelyekre egy közép- és hosszú távon gondolkodó államnak, illetve az azt irányító politikai rétegnek igenis válaszokat kell adnia. Úgy gondolom, hogy a folyamatok visszafordíthatatlanok, különösen itt, a Kárpát-medencében. A vízproblémák, az ország túlnyomó részét érintő elsivatagosodás, az energiaforrások kérdése, vagy éppen a népvándorlás kezelése válaszokat és rövid távon megoldásokat is igényelnek"

- világított rá Adorján, hozzáfűzve:

Vagyis igényelnének. Merthogy a magyar államnak és a kormánynak sem víziója, sem válasza nincs ezekre: sem arra, hogyan lehetne növelni az Alföld talajának víztárolási képességét, hogyan fogjuk meg a hozzánk érkező és egyre értékesebb vizet, sem arra, hogyan tenné élhetőbbé a vidéket, azért, hogy az egyre ellenségesebb környezetben minél többet őrizhessünk meg a gyermekeinknek.

A jobbikos honatya azt gondolja, nem azon kell vitatkoznunk, ki, miért, vagy hogyan okozta a környezeti változást, nekünk cselekednünk, felkészülnünk kellene.

"Az alkalmazkodás korát éljük. A megoldásokat együtt kell megkeresnünk, hogy másoknak is fel tudjuk mutatni. Hogy legyen jövőnk a hazánkban" - zárta szavait Adorján Béla, aki az aszály miatt is aggódik és felkészülést sürget.

(Címlapkép: Adorján Béla a Tiszánál - Facebook)