Adventi cenzúra: döntött a kormány, a Lánchíd Rádiónak nyilatkozni tilos

Tiltakozásukat fejezzük ki továbbá amiatt, hogy a kultúrához való hozzáférés, az információ-átadás joga a médiacsatározás színterévé vált.
 
"Szerkesztőségünk és újságíróink megdöbbenéssel tapasztalják szóbeli tájékoztatás és e-mailek útján, hogy a közpénzből működtetett, az EMMI fenntartása alá tartózó kulturális intézmények, múzeumok szakemberei nem nyilatkozhatnak rádiónkban, munkatársaink nem készíthetnek riportot a meghirdetett kulturális programokon sem a résztvevőkkel, sem az intézményben dolgozó szakemberekkel. A közelmúltban arra is volt példa, hogy egy előre egyeztetett riportot a helyszínen szakítottak félbe, mondván, hogy most érkezett meg a felvétel megtiltását tartalmazó e-mail a minisztérium sajtóosztályától" - olvasható a közleményben.
 
A Lánchíd Rádió vezetősége szerint kifejezetten megdöbbentő, hogy a folyamatos bojkottot az Adventi időszakra időzítették. Értetlenül állnak az előtt, hogy hallgatóikat megfosztják azoktól az információktól, amelyekhez Rádiójukon keresztül juthattak a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepéhez, a karácsonyhoz  kapcsolódó kulturális események, programok kapcsán.
 
Jogsértőnek tartják továbbá, hogy a közművelődés javára létrehozott, közpénzből működő állami fenntartású intézmények eseményein mint a Lánchíd Rádió munkatársa nem vehetünk részt és nem készíthetnek riportokat. Ezen döntéssel kulturális műsoraikat megpróbálják ellehetetleníteni.
 
A Lánchíd Rádió vezetői és munkatársai ezért kérik Balog Zoltán emberi erőforrások minisztert, hogy vizsgálja ki az EMMI kommunikációs gyakorlatát. Felszólítják nemzetünk kulturális vezetését, hogy legyen méltó gróf Széchenyi Ferenc szellemiségéhez és hagyatékához, jelesül ahhoz a gondolathoz, amit 1802-ben a hazai közgyűjtemények alapjainak letételekor megfogalmazott:  "édes hazámnak és a közösségnek használatára és javára mindörökre és visszavonhatatlanul adományozom és átruházom"
 
Fenti tiltakozásunkat eljuttatták az Emberi Erőforrások Minisztériumához, különböző sajtóorgánumokhoz, parlamenti pártokhoz, valamint jogorvoslat céljából az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.

Szolidáris a Jobbik

A Jobbik szolidaritását fejezi ki a Lánchíd Rádió felé, akiktől a Balog Zoltán vezette EMMI megvonta a teljes körű tájékoztatás jogát. Az Orbán-kormány így a magyar kultúra intézményeit is a pártpolitikai csatározás színterévé tette, megfosztva a hallgatókat még a kulturális témájú tájékozódás lehetőségétől is - írja közleményében az ellenzéki párt.

Balog Zoltánt a sajtó az államfői poszt várományosaként emlegeti. Kérdés: ezek után hogyan lesz képes kifejezni a nemzet egységét? És vajon a minisztérium eljárása mennyiben illeszkedik az oly sokat hangoztatott polgári Magyarország értékrendjébe? - teszi fel a kérdéseket a párt a közleményben.