Szentkirályi Alexandra férje megvette a harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochody-t

Szentkirályi Alexandra férje megvette a harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochody-t

Új tulajdonosa van a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochody vállalatnak, ami a legnagyobb cseh repülőgépgyártó cég – írja a 444.hu az E15 cseh gazdasági napilapra hivatkozva.

A júliusban aláírt szerződés szerint az új tulajdonos az a HSC Aerojet, amiben 80 százalékos részesedése van Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férjének, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak. A lap kiemeli továbbá, hogy a Vodochody repülőtér szintén a tranzakció részét képezi.

Ezzel az Aero Vodochody mostantól megszűnt a Penta Group tagja lenni, ami 2007-től, a cég privatizációjával birtokolta a cseh repülőgépgyárat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége, a HSC Aerojet Zrt. 150 millió eurós hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól, amihez a kormány vállalt állami készfizető kezességet, ami a tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik.

A gyárat korábban a Habony Árpád hitelezőjeként ismertté vált Tombor András akarta megvásárolni, de ő végül nem tudta előteremteni az üzlethez szükséges összeget.