Szegényednek az emberek, a Jobbik nullás áfakulcsot követel az alapvető élelmiszerekre

Szegényednek az emberek, a Jobbik nullás áfakulcsot követel az alapvető élelmiszerekre

Az Európai Unió 2021 decemberében megújított áfairányelve lehetőséget nyújt az uniós tagállamok számára, hogy bizonyos termékkörök esetében 5 százalék alatti, vagy akár 0 százalékos áfát alkalmazzanak. A néppárti Jobbik nem kér mást a kormánytól, csupán annyit, hogy – más európai országok példáját követve – éljen a lehetőséggel – közölte vasárnap a néppárti Jobbik.

A jobboldali ellenzéki párt szerint a 27 százalékos általános forgalmi adóval az Orbán-kormány adópolitikája a legérzéketlenebb az állampolgárai irányába, hiszen még az Európai Unió leggazdagabb országaiban is alacsonyabb a minden egyes megvásárolt terméket, illetve szolgáltatást terhelő áfa.

„Ez a mértékű szociális érzéketlenség nemcsak szégyenletes, de lényegében megmagyarázhatatlan is; főként, ha figyelembe vesszük, hogy a magyarok kitettsége és árérzékenysége olyannyira nyilvánvaló, hogy az egyik hónapról a másikra élő magyar családok éves keresete az egyik legalacsonyabb egész Európában.”

Európában számos ország áfacsökkentéssel próbálta elejét venni a pénzromlás miatt fenyegető szociális katasztrófának. Így az alapvető élelmiszerek áfája Máltán, Írországban, az Egyesült Királyságban, illetve újonnan Lengyelországban is 0 százalék, de Spanyolországban, Olaszországban, Luxemburgban, sőt még Svájcban is 5 százalék alatti.

„Mi több, még a minket körülvevő országok sem sújtják olyan mértékű forgalmi adóval az élelmiszereket, mint a magukat családbarát kormánynak hirdető Orbán-kormány.”

A néppárti Jobbik azt kéri a kormánytól, hogy látszatintézkedések és statisztikai bűvészkedések helyett adjon végre hathatós választ az egyre inkább elszabaduló, és a magyar embereket egyre inkább nyomorgató inflációra: minél hamarabb vezesse be az alapvető élelmiszerekre a 0 százalékos áfát.

A lengyeleknél működik a nulla százalékos áfa, a magyar kormány itthon mégsem hajlandó lépni az ügyben

A lengyel kormányra sokszor fontos szövetségesként hivatkozó Orbán-kormány éppen a lakosság életét jelentősen megkönnyítő áfacsökkentés tekintetében tűnik úgy, hogy nem hajlandó követni a példát, ehelyett hatósági árakkal próbálja megállítani az elszabadult inflációt.